20 vizualizări 6 nov 2008

Deşi suntem abia la începutul lui noiembrie, românii au intrat serios în febra pregătirii vacanţei de Revelion, iar biletele către destinaţiile foarte căutate încep deja să se găsească mai greu. Oferta este foarte diversificată, dar, în general vorbind, pentru fiecare destinaţie pentru care agenţiile organizează grupuri, numărul locurilor este extrem de mic, de ordinul a 30-45 de persoane. Excepţie fac, desigur, locaţiile “clasice”, către care se organizează curse charter, cum ar fi Egiptul, sau pachetele vândute turiştilor individuali, în general preluate de la marii tour-operatori europeni.

Spre deosebire însă de alţi ani, când accentul era pus pe organizarea unor grupuri mari către câteva destinaţii la modă, Revelionul 2009 stă sub semnul unei diversităţi ieşite din comun: din Croaţia până în Cuba şi din Malta până în Jamaica, românii au de unde alege, cu condiţia să dispună de sumele necesare. Nu trebuie însă înţeles că e obligatoriu să cheltuieşti mii de euro dacă vrei să ai parte de o vacanţă de Revelion: şi sub pragul de 300 de euro există destule oferte cu un raport calitate-preţ mai mult decât decent.

Anul Nou în marile oraşe europene, o experienţă deloc ieftină

Dacă vă face cu ochiul un Revelion la Amsterdam, sunt slabe şanse să scăpaţi mai ieftin de 500 de euro, fără a include taxele de aeroport, chiar dacă optaţi pentru un hotel modest, de trei stele, pentru un sejur scurt, de trei nopţi şi pentru petrecerea Anului Nou în piaţa publică. În perioada Revelionului, preţurile explodează în hotelurile celui mai mare oraş olandez, iar o noapte de cazare la hotel de două-trei stele costă de obicei peste 100 de euro. 

Preţul poate să pară mare, dar percepţia se schimbă dacă ne gândim că un banal revelion la Istanbul a ajuns să coste 350-390 de euro pentru cinci nopţi, cu cazare la hotel de trei stele, şi că taxele de aeroport mai adaugă în ecuaţie 85 de euro, iar masa festivă la un restaurant mai răsărit încă 100-120 de euro. Mai convenabile sunt pachetele tip circuit, de peste o săptămână, care includ şi petrecerea Revelionului într-unul din marile oraşe europene: o vacanţă de o săptămână prin Portugalia, cu Anul Nou la Lisabona, costă 720 de euro, bani în care intră transportul cu avionul şi autocarul şi şapte nopţi de cazare la hoteluri de trei stele, cu mic dejun inclus.

Jamaica, Cuba sau Venezuela - pentru românii cu bani, amatori de plajă în miezul iernii

Cine dispune de peste 2800 de euro de persoană pentru o vacanţă de o săptămână poate petrece un revelion de neuitat pe una din superbele plaje jamaicane, într-un hotel de cinci stele, în regim ultra all inclusive. Pachetul ar fi mult mai ieftin (cazarea şi transferul de la aeroport costă 1400-1500 de euro în funcţie de hotel), dar, cum nici o agenţie românească nu operează chartere în această regiune, turiştii sunt nevoiţi să recurgă la zborurile regulate, care adaugă peste 1200 de euro în ecuaţie.

Situaţia este similară şi pentru celelalte destinaţii exotice din regiune, excepţie făcând doar cele pentru care marii tour-operatori germani vând pachete care includ curse charter şi pentru care biletele nu s-au epuizat deja. Dacă însă vreţi să petreceţi noaptea dintre ani într-unul din hotelurile de lux ale Mexicului sau într-un complex pavilionar venezuelean, tarifele vor fi similare: 2435 de euro pentru 11 zile în staţiunea mexicană Cancun, bani în care nu intră taxele de aeroport de 456 de euro.

Croaţia sau Malta, destinaţii de buget mediu

Dacă nu vreţi sau nu vă permiteţi să cheltuiţi o avere pentru un Revelion, există totuşi alternative la preţuri mult mai “pământeşti”: o excursie de Anul Nou ce include patru nopţi de cazare în zona oraşului croat Trogir, demipensiune, masa festivă de Anul Nou şi transportul cu autocarul costă 225 de euro şi 299 de lei, în total puţin peste 300 de euro. Programul opţional include excursii relativ ieftine la Dubrovnik şi Split, astfel încât, per total, turiştii pot avea un sejur plăcut fără a cheltui mai mult de 400 de euro.

O altă variantă de luat în calcul la un buget mai modest sunt revelioanele în Malta: la hotel de patru stele, cu tot cu transport cu avionul şi mic dejun inclus, acestea se menţin între 480 şi 520 de euro. Ofertele pentru hoteluri mai modeste, sub 4 stele, sunt de evitat, chiar dacă sunt semnificativ mai ieftine, din cauză că sistemul maltez de clasificare aduce, din multe puncte de vedere, cu cel românesc, iar surprizele neplăcute devin posibile.

Info plus:

Oferte speciale până pe 10 noiembrie

Şansele de a prinde o ofertă specială mai convenabilă vor dispărea în a doua săptămână a lui noiembrie. Majoritatea tour-operatorilor şi-au lansat pachetele cu reduceri cu ocazia Târgului de Turism, iar ofertele speciale prezentate în cataloage sunt valabile, în funcţie de agenţie, până la 1, 7 sau 10 noiembrie. Reducerile oferite pentru cumpărarea din timp a biletelor de vacanţă variază între 5 şi 20%. Pentru o excursie care costă 2.500 de euro, discounturile ajung la 500 de euro

Vedeţi pe Blogul Călător fotografiile primite la concursul O vacanţă cu Gândul la tine 

Citește și: