336 vizualizări 11 iul 2010

Asta spunea Mihaela Rădulescu anul trecut, în cadrul unei emisiuni de televiziune, în direct. Lecţia de sex ţinută de Rădulescu a adus postului o somaţie publică din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"Subiectul nu era deloc potrivit pentru intervalul orar în care s-a difuzat", a spus atunci pentru Gândul Gelu Trandafir, membru CNA. De partea cealaltă, prezentatoarea tv s-a apărat cu orgasmele lui Oprah, considerând "jenantă atitudinea pudibondă şi ipocrită" a reprezentanţilor Consiliului. "Le-aş da-o exemplu pe celebra Oprah Winfrey care, la o oră de maximă audienţă, ca şi mine, a vorbit femeilor şi adolescentelor din America despre cele trei tipuri de orgasm şi le-a rugat să-şi învingă teama de a pune întrebări despre sex", declara vedeta pentru Gândul. Cert e un lucru, citarea explicită pe post, la o oră de maximă audienţă, dintr-un Atlas al corpului uman a fost considerată o derapare şi taxată ca atare. Iar sexualitatea - un subiect tabu.

l Când şi unde se vorbeşte despre sex, într-o Românie în care copiii au la 12 sau 13 ani prima experienţă sexuală? "În familie, de când încep să apară primele întrebări şi ulterior, la şcoală, în cadrul orelor de educaţie sexuală", a declarat pentru Gândul Daniela Gheorghe, psiholog. "Din păcate, sexul este încă un subiect tabu despre care nimeni nu vorbeşte. Sentimentele, deosebirile dintre cele două sexe, cunoşterea corpului, schimbările care apar la diferite vârste la fete şi la băieţi, folosirea mijloacelor de protecţie, toate acestea sunt faţete ale sexualităţii. Aşa că părintele trebuie să vorbească cu copilul încă de la vârsta la care acesta are primele întrebări". Nu este o vârstă anume, mai spune Daniela Gheorghe, dar poţi începe cu o discuţie simplă, explicându-i copilului cum vine pe lume. "Nimeni nu mai crede astăzi în barză şi nici în povestea albinei".

l Specializată în psihologie infantilă, Daniela Gheorghe citează situaţii din experienţa profesională. "50 de mesaje primesc în medie săptămânal. Mai mult de jumătate din ele vin de la copii de 12 ani care au întrebări legate de propria lor sexualitate. Copiii au temeri legate de o eventuală sarcină, de pierderea virginităţii, au probleme sentimentale, se tem să nu fie părăsiţi după ce au experimentat amorul. Îşi pun întrebări legate de frigiditate, au conflicte interioare - e bine sau nu că nu mai sunt virgine -, sunt luaţi în râs de gaşcă că nu au făcut sex".

l Ce se spune şi ce nu unui copil? "Vorbim despre diferenţele sexuale, despre cum apar copiii, dar niciodată nu-i spui unui copil că organele sexuale sunt ceva murdar", susţine terapeutul. "Îi spui la ce folosesc şi la ce vor folosi mai târziu, când cel mic va creşte". Vârsta de 3 ani este una considerată potrivită pentru discuţiile lămuritoare, mai spune psihologul având în vedere isteţimea de care generaţia actuală de pici dă dovadă. Pentru părinţii pudibonzi nu există suplinitor. Educaţia sexuală nu se învaţă la şcoală, fiind considerată o materie opţională. Iar atunci când există, cursurile sunt ţinute de profesori de biologie, destul de stresaţi de subiect, mai spune Daniela Gheorghe. "Nu poţi spune unui copil sau adolescent că sexul e păcat. Nu vorbim despre partea morală a unui anumit act, ci despre protecţie, în cazul în care se întâmplă, şi despre consecinţe", precizează terapeutul. Din experienţa profesională, adolescenţii români nu îşi cunosc corpul, nu ştiu din ce e compus aparatul lor reproducător, nu ştiu nimic despre planning-ul familial, mai spune Daniela Gheorghe, precizând că pentru a vizita un cabinet medical sau de planificare copilul nu are nevoie de acordul parental.

Citeşte mai multe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: