Mădălina CHIŢU
1300 vizualizări 3 apr 2012

Numărul persoanelor sub 40 de ani care suferă de cancer de piele a crescut alarmant în ultimele patru decenii, averizează oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din SUA.

Cercetarea, publicată în ultimul număr al revistei Mayo Clinic Proceedings, arată că femeile sunt mai expuse acestei maladii, decât bărbaţii, înformează Science Daily.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii americani au analizat un eşantion de populaţie dintr-o regiune a statului Minessota. În plus, au studiat statisticile referitoare la pacienţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, care au fost diagnosticaţi cu această formă de cancer în perioada 1970 – 2009. Rezultatele obţinute au arătat că, în decursul a patru decenii, incidenţa cancerului de piele a crescut de opt ori în rândul femeilor şi de patru ori în rândul bărbaţilor.

„Ne-am aşteptat să avem astfel de rezultate, în condiţiile în care studiile precedente au sugerat acelaşi lucru. În plus, datele Institutului Naţional de Oncologie arată o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de piele în special în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani”, a declarat Jerry Brewer, autorul cercetării şi medic dermatolog în cadrul Clinicii Mayo.

Solarul creşte cu 74% predispoziţia la această boală

Datele cercetării mai arată că această boală face tot mai puţine victime în rândul populaţiei tinere, acesta fiind efectul diagnosticării precoce a bolii. 

Cercetătorii sunt de părere că explozia numărului de cancere de piele la tinerii adulţi se explică prin frecventarea crescută a saloanelor de bronzat, mai ales de către femei. „Un studiu recent arată că persoanele care frecventează astfel de saloane de de bronzat prezintă un risc cu 74% mai mare decât cele care nu se duc la solar să dezvolte un melanom. În special femeile tinere recurg mai des la bronzarea artificială decât bărbaţii, precizează autorul cercetării. Deşi pe piaţă abundă informaţiile despre pericolele saloanelor de bronzat, femeile tinere continuă să meargă regulat.

„Rezultatul acestui studiu subliniază importanţa campaniilor pentru reducerea factorilor de risc de dezvoltare a unui cancer de piele şi avertizarea tinerilor în privinţa efectelor cancerigene ale lămpilor de bronzat”, a mai spus dr Brewer.

Această maladie face anul 60.000 de victime

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la noi în ţară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an.

Specialiştii în dermatologie afirmă că soarele este principalul vinovat al apariţei acestei maladii. În ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase, avertizează dermatologii.

Pentru a preveni apariţia cancerului de piele, medicii recomandă evitarea expunerii la razele UV între orele 10 şi 16 în sezonul estoval, deoarece energia solară atinge cote maxime în acest interval de timp, şi folosirea cremelor cu factor de protecţie atunci când ne bronzăm.

Citește și: