6370 vizualizări 16 mar 2010

Chiar dacă numărul românilor care câştigă peste un milion de euro anual a scăzut de la 13.000 în 2008 la 10.000 anul trecut, iar unele mărci de lux au înregistrat scăderi de până la 20% ale vânzărilor, altele înregistrează cifre de afaceri de invidiat.

Cea mai performantă marcă de lux de pe piaţa românească este de departe Louis Vuitton, potrivit unui studiu prezentat ieri, în deschiderea ediţiei din acest an a Business of Luxury Forum, de Oliver Petcu, directorul general al CPP Management Consultants. Cu toate că în România marca este vândută într-un singur magazin, cu o suprafaţă mai mică de 200 mp, anul trecut vânzările au totalizat 3,1 milioane de euro. Spre comparaţie, la Budapesta magazinul Louis Vuitton are suprafaţă dublă, însă nu a reuşit să vândă de mai mult de două milioane de euro.

"România este una dintre cele mai luxoase pieţe din Europa de Est, datorită originii latine a poporului. Din ce în ce mai mult, oamenilor le place să-şi etaleze mărcile pe care le cumpără", se arată în studiu.
Udrea, EBA, Raicu şi Răduleasca, fane LV

De altfel, în România, marca Louis Vuitton are fanii săi, în special persoane publice din politică şi showbiz. Două dintre admiratoarele brandului sunt actualul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, şi europarlamentarul Elena Băsescu. Ambele investesc sume considerabile în accesoriile de firmă şi nu se sfiesc să le scoată în lume ori să le lase chiar în grija ofiţerilor SPP când au ceva de discutat. De altfel, la cât costă un accesoriu LV e de înţeles că şi o poşetă devine investiţie. Andreea Raicu şi Amalia Năstase, ori Mihaela Rădulescu sunt alte fane ale brandului. Vorbind de preţuri, o geantă Speedy 30 Bandouliere de damă costă 700 de euro - şi este un produs cu un preţ minim. Asta pentru că poşetele purtând celebrele iniţiale ale casei au preţuri ce variază între 1400 şi 21 500 de euro. De altfel, asemeni maşinilor de lux, genţile sunt disponibile în diferite variante - de mână, de umăr, poşete şi plicuri de seară, iar materialele din care sunt realizate diferă de la legendarul canvas la piele şi lac. Celebrul imprimeu - devenit semn al mărcii a fost creat în 1896 de către Georges Vuitton, fiul lui Louis, şi de peste 100 de ani a rămas emblema mărcii de lux.

Şi alte mărci celebre au înregistrat vânzări ridicate anul trecut în România. Este vorba de Ermenegildo Zegna (2,4 milioane de euro), Canali (1,9 milioane euro), Max Mara (1,5 milioane euro) sau Hugo Boss (1,1 milioane euro). Pe segmentul magazinelor care vând mai multe mărci, lider absolut este Victoria 46, cu vânzări de 2,6 milioane de euro în 2009, urmat de Fashion Victim (1,5 milioane euro), Mengotti (1,4 milioane euro) şi The Place (1,3 milioane euro). Pe piaţa accesoriilor, cele mai mari vânzări, de 800.000 de euro, le-au avut cei de la Furla, urmaţi de Cesare Pacciotti (550.000 de euro) şi de Lancel (360.000 euro).

Cresc şi vânzările de poşete falsificate

Totuşi, au fost şi victime ale crizei. Anul trecut şi-au închis porţile magazinele Cerruti 1881, La Perla şi Versace Jeans Couture. Dacă nu-şi permit produsele originale, românii apelează la contrabandă. Piaţa produselor contrafăcute "creşte lent", printre mărcile importate pe filiera Turcia-China-Malaezia aflându-se, în afară de Louis Vuitton, Dolce&Gabbana, Prada, Chanel şi Dior.

Citește și: