1396 vizualizări 5 oct 2009

Dintre miile de tinere care se visează pe o copertă lucioasă aunei reviste de modă sau pe catwalk purtând cele mai noi creaţiiale mogulilor din industrie, cele care îşi văd visul cu ochii potfi numărate pe degete. Până de curând, România, considerată o ţarăcu multe femei frumoase, nu a avut niciun nume care să o reprezintela evenimentele importante din lumea modei. Atunci când LindaEvanghelista, Eva Herzigova, Claudia Schiffer sau Cindy Crawfordfăceau furori doar dacă le pomeneai numele, în România abia sepopularizau concursurile de frumuseţe şi moda încerca să scape destatutul de croitorie.

După 2001, câteva agenţii de modele - extrem de puţine - aureuşit să "exporte" câteva fete care au trecut România în cartea deistorie a modei. Catrinel Menghia, Elena Băguci, Diana Dondoe suntprintre primele şi cele mai cunoscute românce care au făcut cuadevărat carieră în lumea strălucitoare şi mereu în schimbare amodei. Ele au ajuns şi în Top 50 cel mai bine cotate manechine dinlume iar câştigurile lor anuale pot însuma câteva milioane deeuro.

Modele românce - în Pirelli, Sports Illustrated şiPeroni

Diana Dondoe este cel mai cunoscut şi mai bine plătit model deorigine română. Tânăra născută în 1982, în Craiova, a debutatinternaţional în 2004 şi a ajuns preferata unor mari case de modă:Donna Karan, Ungaro, Prada, Moschino sau Chanel (a fost imagineadiviziei de accesorii). Frumoasa cu ochi verzi, înaltă de 1,76metri şi cu dimensiuni 85-59-87, se poate lăuda cu un pictorial încalendarul Pirelli, o publicaţie extrem de pretenţioasă în careapar cele mai bune manechine din lume, pentru care a pozat în 2005alături de Adriana Lima şi Naomi Campbell. CV-ul ei enumerăapariţii în Vogue, Numero, Elle şi prezentări pentru Balenciaga,Miu Miu, Sonia Rykiel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Zac Posen,Oscar de la Renta, La Perla sau Jean Paul Gaultier.

Elena Băguci şi Catrinel Menghia sunt alte două frumuseţi careau făcut ravagii peste hotare. Prima e cunoscută mai mult pentrueditorialele de modă, cea de-a doua pentru campaniile publicitare,însă amândouă şi-au croit un nume din adolescenţă. Reprezentate deMRA Models, cea mai veche agenţie din România şi din Europa de Est,româncele au ajuns să lucreze pentru cele mai mari case de modă. La1,80 metri, cu dimensiunile 85-60-90, Elena Băguci este primaromâncă intrată în catalogul Vogue din 2006, unde cele mai bunemodele sunt fotografiate de cei mai buni oameni din industrie.Spune că fumează de la 13 ani, la 14 ani prezenta la Milano şi la17 la Barcelona. Într-unul dintre puţinele interviuri date înRomânia, Elena recunoştea că viaţa ei "este tumultuoasă şi începela 7 dimineaţa cu o cafea tare, iar până seara mai bea alte 4,fumează cel puţin un pachet de ţigări, schimbă câteva ţinute şimachiaje în cel puţin două locaţii". Cunoaşte trei limbi străine şispune că uneori simte că trăieşte două vieţi - "una acasă şi una pecatwalk". Cu toate astea, nu vrea să renunţe şi să revină la viaţadin România. Promovează din 2006 parfumul "Gold" al Donnei Karan,este imaginea casei de bijuterii Maria Gaspari, a pozat în VogueItalia, Spania, Rusia, pentru numărul aniversar de 20 ani a VogueGermania şi a reprezentat peste 30 de case de modă.

În Italia trăieşte Catrinel Menghia, cel mai cunoscut modelcomercial din România, căsătorită cu impresarul Massimo Brambati deaproape patru ani. Născută în 1985 la Iaşi, Catrinel a făcutatletism de performanţă şi poate că nici nu am fi auzit de ea dacănu ar fi fost remarcată pe stradă de un agent şi prezentată luiLiviu Ionescu, directorul MRA. Trupul perfect i-a adus peste 10campanii pentru costume de baie şi lenjerie intimă, un segmentconsiderat foarte pretenţios. A promovat Emporio Armani, I.D.Sarrieri, Bruno Manetti, Cotton si Triumph. Este prima româncă dinSports Illustrated şi celebrul calendar Peroni 2008, locuieşteîntr-un apartament de 1,5 milioane de euro, nu bea, nu fumează şipractică mai multe sporturi.

Modellingul - "un hobby columbenizat"

Liviu Ionescu, omul care a trimis peste hotare aproape 500 demanechine, spune că fetele care s-au remarcat au avut de parcurs undrum anevoios. În plus, au avut ambiţie şi personalitate. "DianaDondoe, Elena Băguci, Catrinel Menghia, Irina Lăzăreanu şiAlexandra Sandor sunt primele cel mai bune modele românce, însăunele au reuşit după 3-4 ani de la debutul internaţional, destul detâziu în cariera lor. În mod normal, o fată intră în modelling la13-15 ani, cariera i se împlineşte la 17-18 ani şi poate dura pânădupă 30 de ani. Cariera de model internaţional poate demara cel maitârziu la 19-20 ani", explică Liviu Ionescu. Deşi fetele noastre aufăcut furori în fiecare prezentare, niciuna nu a ajuns la faimaunor nume precum Heidi Klum, Adriana Lima sau Gisele Bundchen.Ionescu spune că România are un handicap de cel puţin 10 ani faţăde celelalte ţări est-europene. "Româncele au cu totul altămentalitate decât cele două popoare care domină modellingulinternaţional: Brazilia şi fostul spaţiu sovietic. Nu se dedicămeseriei şi o consideră mai mult un hobby sau o joacă. În ceea cepriveşte teoria conform căreia româncele sunt frumoase, consider căeste o mândrie prost exprimată. Româncele pot fi cel mult drăguţe,dar până la a fi apte să devină modele este cale foarte lungă",susţine impresarul. Ionescu spune că nici generaţiile care vin dinurmă nu mai sunt atrase de această meserie pentru că au descoperitnoi orizonturi. "Dacă s-ar face o statistică, aţi descoperi căfetele din ziua de azi îşi doresc să devină în primul rândprezentatoare TV! Apoi am observat şi o "columbenizare" amodellingului, o schimbare în rău a percepţiei tinerelor şipărinţilor asupra meseriei. Însă modelele care au ajuns în ierarhiainternaţională se află cu mult mai sus decât designerii, cântăreţiisau actorii români, aşa că modellingul va rămâne o oportunitatepentru tinerii care au calităţi să îşi clădească o carierăinternaţională fără a avea obstacolul limbii", crede LiviuIonescu.

INFO PLUS

Valentina Pelinel, 11 ani de modă înAmerica

"Cel mai important e să iei meseria în serios, să o vezi ca pe oafacere care îţi aduce independenţa financiară. Multe fete suntpăcălite de oameni profitori şi ajung să îşi piardă demnitatea,încrederea în ele, uită că se află în lumea strălucitoare a modeica să muncească nu doar ca să se distreze şi ajung pe un drumgreşit", povesteşte pentru Gândul Valentina Pelinel. "Personal amcâştigat cel mai bine în America iar cei mai mulţi se fac dinreclamele TV pentru că eşti plătit la fiecare difuzare. Uneoricecurile erau de câteva sute de dolari, alteori doar câţiva,dar legăseai în cutia poştală când nu te aşteptai. Cei mai puţini bani auvenit din editoriale pentru reviste şi chiar unele prezentări. Sefac bani şi la Paris, Milano, însă mie mi-a plăcut în Americasistemul şi oamenii", spune Valentina Pelinel, care a pus punctunei cariere de 11 ani peste hotare şi s-a căsătorit în ţară cupoliticianul Cristian Boureanu.

Citește și: