1399 vizualizări 5 oct 2009

Dintre miile de tinere care se visează pe o copertă lucioasă a unei reviste de modă sau pe catwalk purtând cele mai noi creaţii ale mogulilor din industrie, cele care îşi văd visul cu ochii pot fi numărate pe degete. Până de curând, România, considerată o ţară cu multe femei frumoase, nu a avut niciun nume care să o reprezinte la evenimentele importante din lumea modei. Atunci când Linda Evanghelista, Eva Herzigova, Claudia Schiffer sau Cindy Crawford făceau furori doar dacă le pomeneai numele, în România abia se popularizau concursurile de frumuseţe şi moda încerca să scape de statutul de croitorie.

După 2001, câteva agenţii de modele - extrem de puţine - au reuşit să "exporte" câteva fete care au trecut România în cartea de istorie a modei. Catrinel Menghia, Elena Băguci, Diana Dondoe sunt printre primele şi cele mai cunoscute românce care au făcut cu adevărat carieră în lumea strălucitoare şi mereu în schimbare a modei. Ele au ajuns şi în Top 50 cel mai bine cotate manechine din lume iar câştigurile lor anuale pot însuma câteva milioane de euro.

Modele românce - în Pirelli, Sports Illustrated şi Peroni

Diana Dondoe este cel mai cunoscut şi mai bine plătit model de origine română. Tânăra născută în 1982, în Craiova, a debutat internaţional în 2004 şi a ajuns preferata unor mari case de modă: Donna Karan, Ungaro, Prada, Moschino sau Chanel (a fost imaginea diviziei de accesorii). Frumoasa cu ochi verzi, înaltă de 1,76 metri şi cu dimensiuni 85-59-87, se poate lăuda cu un pictorial în calendarul Pirelli, o publicaţie extrem de pretenţioasă în care apar cele mai bune manechine din lume, pentru care a pozat în 2005 alături de Adriana Lima şi Naomi Campbell. CV-ul ei enumeră apariţii în Vogue, Numero, Elle şi prezentări pentru Balenciaga, Miu Miu, Sonia Rykiel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Zac Posen, Oscar de la Renta, La Perla sau Jean Paul Gaultier.

Elena Băguci şi Catrinel Menghia sunt alte două frumuseţi care au făcut ravagii peste hotare. Prima e cunoscută mai mult pentru editorialele de modă, cea de-a doua pentru campaniile publicitare, însă amândouă şi-au croit un nume din adolescenţă. Reprezentate de MRA Models, cea mai veche agenţie din România şi din Europa de Est, româncele au ajuns să lucreze pentru cele mai mari case de modă. La 1,80 metri, cu dimensiunile 85-60-90, Elena Băguci este prima româncă intrată în catalogul Vogue din 2006, unde cele mai bune modele sunt fotografiate de cei mai buni oameni din industrie. Spune că fumează de la 13 ani, la 14 ani prezenta la Milano şi la 17 la Barcelona. Într-unul dintre puţinele interviuri date în România, Elena recunoştea că viaţa ei "este tumultuoasă şi începe la 7 dimineaţa cu o cafea tare, iar până seara mai bea alte 4, fumează cel puţin un pachet de ţigări, schimbă câteva ţinute şi machiaje în cel puţin două locaţii". Cunoaşte trei limbi străine şi spune că uneori simte că trăieşte două vieţi - "una acasă şi una pe catwalk". Cu toate astea, nu vrea să renunţe şi să revină la viaţa din România. Promovează din 2006 parfumul "Gold" al Donnei Karan, este imaginea casei de bijuterii Maria Gaspari, a pozat în Vogue Italia, Spania, Rusia, pentru numărul aniversar de 20 ani a Vogue Germania şi a reprezentat peste 30 de case de modă.

În Italia trăieşte Catrinel Menghia, cel mai cunoscut model comercial din România, căsătorită cu impresarul Massimo Brambati de aproape patru ani. Născută în 1985 la Iaşi, Catrinel a făcut atletism de performanţă şi poate că nici nu am fi auzit de ea dacă nu ar fi fost remarcată pe stradă de un agent şi prezentată lui Liviu Ionescu, directorul MRA. Trupul perfect i-a adus peste 10 campanii pentru costume de baie şi lenjerie intimă, un segment considerat foarte pretenţios. A promovat Emporio Armani, I.D. Sarrieri, Bruno Manetti, Cotton si Triumph. Este prima româncă din Sports Illustrated şi celebrul calendar Peroni 2008, locuieşte într-un apartament de 1,5 milioane de euro, nu bea, nu fumează şi practică mai multe sporturi.

Modellingul - "un hobby columbenizat"

Liviu Ionescu, omul care a trimis peste hotare aproape 500 de manechine, spune că fetele care s-au remarcat au avut de parcurs un drum anevoios. În plus, au avut ambiţie şi personalitate. "Diana Dondoe, Elena Băguci, Catrinel Menghia, Irina Lăzăreanu şi Alexandra Sandor sunt primele cel mai bune modele românce, însă unele au reuşit după 3-4 ani de la debutul internaţional, destul de tâziu în cariera lor. În mod normal, o fată intră în modelling la 13-15 ani, cariera i se împlineşte la 17-18 ani şi poate dura până după 30 de ani. Cariera de model internaţional poate demara cel mai târziu la 19-20 ani", explică Liviu Ionescu. Deşi fetele noastre au făcut furori în fiecare prezentare, niciuna nu a ajuns la faima unor nume precum Heidi Klum, Adriana Lima sau Gisele Bundchen. Ionescu spune că România are un handicap de cel puţin 10 ani faţă de celelalte ţări est-europene. "Româncele au cu totul altă mentalitate decât cele două popoare care domină modellingul internaţional: Brazilia şi fostul spaţiu sovietic. Nu se dedică meseriei şi o consideră mai mult un hobby sau o joacă. În ceea ce priveşte teoria conform căreia româncele sunt frumoase, consider că este o mândrie prost exprimată. Româncele pot fi cel mult drăguţe, dar până la a fi apte să devină modele este cale foarte lungă", susţine impresarul. Ionescu spune că nici generaţiile care vin din urmă nu mai sunt atrase de această meserie pentru că au descoperit noi orizonturi. "Dacă s-ar face o statistică, aţi descoperi că fetele din ziua de azi îşi doresc să devină în primul rând prezentatoare TV! Apoi am observat şi o "columbenizare" a modellingului, o schimbare în rău a percepţiei tinerelor şi părinţilor asupra meseriei. Însă modelele care au ajuns în ierarhia internaţională se află cu mult mai sus decât designerii, cântăreţii sau actorii români, aşa că modellingul va rămâne o oportunitate pentru tinerii care au calităţi să îşi clădească o carieră internaţională fără a avea obstacolul limbii", crede Liviu Ionescu.

INFO PLUS

Valentina Pelinel, 11 ani de modă în America

"Cel mai important e să iei meseria în serios, să o vezi ca pe o afacere care îţi aduce independenţa financiară. Multe fete sunt păcălite de oameni profitori şi ajung să îşi piardă demnitatea, încrederea în ele, uită că se află în lumea strălucitoare a modei ca să muncească nu doar ca să se distreze şi ajung pe un drum greşit", povesteşte pentru Gândul Valentina Pelinel. "Personal am câştigat cel mai bine în America iar cei mai mulţi se fac din reclamele TV pentru că eşti plătit la fiecare difuzare. Uneori cecurile erau de câteva sute de dolari, alteori doar câţiva,dar le găseai în cutia poştală când nu te aşteptai. Cei mai puţini bani au venit din editoriale pentru reviste şi chiar unele prezentări. Se fac bani şi la Paris, Milano, însă mie mi-a plăcut în America sistemul şi oamenii", spune Valentina Pelinel, care a pus punct unei cariere de 11 ani peste hotare şi s-a căsătorit în ţară cu politicianul Cristian Boureanu.

Citește și: