6745 vizualizări 30 iun 2010

Carieră, bani, situaţie materială, şi apoi căsătorie. Astea sunt dorinţele exprimate liber de majoritatea adolescentelor din România. Dacă fetele vor independenţă, băieţii au şi ei o lista de priorităţi: maşină, casă şi distracţie. Apariţia copiilor nu se clasează pe locurile fruntaşe, pentru niciunul dintre sexe, ci mai la coada listei. Sau, dacă apar, ei sunt priviţi ca o posesiune, ca o dovadă că se poate şi fără celălalt în cuplu, susţin psihologii.

"Tinerii de astăzi ştiu ce vor", declară pentru Gândul psihologul Daniela Gheorghe. Specialistul susţine, în baza unor cercetări efectuate, că tendinţa de a întârzia întemeierea unei familii şi de a amâna cât mai mult căsătoria tinde să se generalizeze, indiferent că e vorba de tinerii de la oraş ori de cei de la sat. De altfel, pe canapeaua terapeutului se aşază tot mai multe românce, care susţin că se simt mai bine singure decât prinse într-o relaţie care să copieze modelul familiilor în care au crescut. "Sătule să fie neînţelese de partener, adesea blazat şi certat cu romantismul, având un job stabil şi o diplomă în buzunar, femeile refuză să-şi mai asume rolul de salariat cu normă întreagă, menajeră în casă şi singura preocupată de educaţia copiilor. Generaţia actuală de femei nu-şi mai doreşte un astfel de bărbat", afirmă, la rândul său, psihologul Gabriela Niţă. "Opt din zece paciente nu-şi doresc să reia paternul familiar - o relaţie conflictuală cu partenerul de cuplu, o relaţie de subordonare faţă de acesta şi asumarea sarcinilor care ţin de întreţinerea gospodăriei şi de creşterea copiilor. Odată ce au o diplomă în buzunar, ele vor asumarea sarcinilor în mod egal", mai spune expertul în relaţia de cuplu.

Românii trăiesc în cuplu 13,3 ani, în medie

La despărţire se înghesuie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), femeile şi bărbaţii aflaţi între 30 şi 34 de ani. Ei au cea mai mare pondere (21,2%, respectiv 21,1%) din numărul total al celor divorţaţi, indiferent de sex. Conform sursei citate, numărul doamnelor de până la 30 ani care au divorţat a fost de aproape două ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi limite de vârstă. Situaţia se schimbă când se sare de 30 de ani. Aici numărul bărbaţilor de 30 de ani şi peste care au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor, în 2009.

Analiza repartiţiei divorţialităţii pe vârste evidenţiază tendinţa actuală a generaţiilor tinere de până în 25 de ani de a divorţa în proporţie mai mare. Cele mai mari valori ale ratei specifice de divorţ s-au înregistrat la bărbaţii şi femeile sub 22 de ani, potrivit INS, iar motivele au ţinut - în 2009 - de traiul în comun cu părinţii sau socrii, de bani şi de amestecul în relaţiile dintre însurăţei. De aici şi concepţiile diferite de viaţă. Conform sursei citate, în cuplu s-a stat în medie 13,3 ani (în 2009 durata a fost egală cu cea din anul anterior), iar la divorţ bărbatul avea 40 de ani şi femeia 36.

Femeile se căsătoresc la 27,5 ani

Clopotele de nuntă au bătut anul trecut de 134 de mii de ori pentru români. Potrivit INS, în 2009 s-au înregistrat 134.275 căsătorii, cu 15.164 căsătorii mai puţine decât în anul anterior. Rata nupţialităţii a fost de 6,3 căsătorii la 1000 locuitori, faţă de 6,9‰ în anul 2008. Aşadar, mai puţini au fost cei care s-au încumetat să spună "Da" în faţa ofiţerului de Stare Civilă. Scăderea numărului de căsătorii s-a înregistrat atât la românii de la oraş, cât şi la cei de la sat, rata nupţialităţii înregistrând o scădere de 11,0 % în urban şi 9,3% în rural, potrivit INS. Scăderea numărului de căsătorii din mediul urban a fost de 2,3 ori mai mare decât în mediul rural. Cele mai multe căsătorii (16,9%) s-au încheiat între bărbaţii cu vârste între 25 şi 29 de ani şi femeile din grupa de vârstă 20-24 ani, urmate de căsătoriile încheiate de bărbaţii din grupa de vârstă 25-29 ani cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă (14,1%). În anul 2009, vârsta medie la data căsătoriei a fost de 30,9 ani la bărbaţi şi 27,5 ani la femei, relevă datele.

Bucureşteanca spune «Da» la 30 de ani

Dacă e din Bucureşti, românca alege să spună "Da" când se apropie de schimbarea prefixului, mai precis când trece de 29 de ani, arată datele Institutului de Statistică. Vârsta creşte, susţin psihologii, iar "căsătoria nu mai reprezintă o prioritate pentru femei", afirmă Gabriela Niţă. Psihologul vorbeşte despre inversarea rolurilor şi despre câştigarea de către femei a independenţei financiare. Partenerul de viaţă devine un potenţial factor de stres, mai ales în condiţiile în care o femeie câştigă la fel de bine cât un bărbat şi, în plus, îi revin mai multe roluri în cuplu. "Românca de azi nu-şi mai doreşte un bărbat care să nu ofere nimic, iar dacă îşi doreşte relaţii sexuale le poate avea şi fără căsătorie", mai spune Gabriela Niţă, expert în relaţia de cuplu. Despre emancipare vorbeşte şi Daniela Gheorghe. Psiholog, ea spune că ideea promovată de media, a unei femei libere, independente, are însă şi dezavantaje. Ea dă exemplu cazul Franţei şi Belgiei unde rata divorţurilor a crescut îngrijorător. "Nici în România nu se mai promovează modelul tradiţional al familiei". Or, în acest context, spune Daniela Gheorghe, "dobândirea independenţei financiare ar permite femeii să se repoziţioneze în cadrul familiei". Aşadar, mai întâi carieră, bani şi apoi familie. Specialiştii vorbesc şi despre asumarea naşterii şi creşterii unui copil de către femeia independentă. Familia e în derivă, susţine Daniela Gheorghe, "iar copilul văzut ca simplă posesiune, ca o dovadă a demonstrării capacităţii de a face ceva, reprezintă un mare handicap pe care o mamă i-l transmite viitorului său urmaş", conchide psihologul.

Despre alegeri şi vârste

Căsătoria după 30 de ani e o realitate, dincolo de statistici. Cristina Serghie este o dovadă. "De ce m-am căsătorit după 30 de ani? Pentru că azi ai alte preocupări: să-ţi construieşti o carieră, să ai un job bun, să fii independentă şi automat devii mai selectivă, chiar şi în privinţa bărbaţilor. Şi cauţi şi aştepţi până când ştii că ai făcut alegerea potrivită", spune Cristina Serghie, media planner într-o agenţie de publicitate. "Eu l-am găsit la 34 ani şi, dintr-o femeie «anti» căsătorie-copii-familie, am devenit o «pro» şi nu regret niciun moment, mărturiseşte ea. Pe baza experienţei mele de viaţă, sunt convinsă că la 20 ani aş fi făcut o alegere proastă şi aş fi fost nefericită într-o căsătorie ratată sau aş fi îngroşat rândurile divorţatelor. Nu pentru că ar fi greşit să te căsătoreşti la această vârstă, dar, ca să faci alegerea potrivită, cred că ai nevoie de experienţă, - a ta, a celor din jur; numai aşa vei şti exact ce vrei".

Citește și: