6432 vizualizări 30 iun 2010

Carieră, bani, situaţie materială, şi apoi căsătorie. Astea suntdorinţele exprimate liber de majoritatea adolescentelor dinRomânia. Dacă fetele vor independenţă, băieţii au şi ei o lista depriorităţi: maşină, casă şi distracţie. Apariţia copiilor nu seclasează pe locurile fruntaşe, pentru niciunul dintre sexe, ci maila coada listei. Sau, dacă apar, ei sunt priviţi ca o posesiune, cao dovadă că se poate şi fără celălalt în cuplu, susţinpsihologii.

"Tinerii de astăzi ştiu ce vor", declară pentru Gândulpsihologul Daniela Gheorghe. Specialistul susţine, în baza unorcercetări efectuate, că tendinţa de a întârzia întemeierea uneifamilii şi de a amâna cât mai mult căsătoria tinde să segeneralizeze, indiferent că e vorba de tinerii de la oraş ori decei de la sat. De altfel, pe canapeaua terapeutului se aşază totmai multe românce, care susţin că se simt mai bine singure decâtprinse într-o relaţie care să copieze modelul familiilor în care aucrescut. "Sătule să fie neînţelese de partener, adesea blazat şicertat cu romantismul, având un job stabil şi o diplomă în buzunar,femeile refuză să-şi mai asume rolul de salariat cu normă întreagă,menajeră în casă şi singura preocupată de educaţia copiilor.Generaţia actuală de femei nu-şi mai doreşte un astfel de bărbat",afirmă, la rândul său, psihologul Gabriela Niţă. "Opt din zecepaciente nu-şi doresc să reia paternul familiar - o relaţieconflictuală cu partenerul de cuplu, o relaţie de subordonare faţăde acesta şi asumarea sarcinilor care ţin de întreţinereagospodăriei şi de creşterea copiilor. Odată ce au o diplomă înbuzunar, ele vor asumarea sarcinilor în mod egal", mai spuneexpertul în relaţia de cuplu.

Românii trăiesc în cuplu 13,3 ani, în medie

La despărţire se înghesuie, potrivit datelor InstitutuluiNaţional de Statistică (INS), femeile şi bărbaţii aflaţi între 30şi 34 de ani. Ei au cea mai mare pondere (21,2%, respectiv 21,1%)din numărul total al celor divorţaţi, indiferent de sex. Conformsursei citate, numărul doamnelor de până la 30 ani care au divorţata fost de aproape două ori mai mare decât numărul bărbaţiloraparţinând aceleiaşi limite de vârstă. Situaţia se schimbă când sesare de 30 de ani. Aici numărul bărbaţilor de 30 de ani şi pestecare au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor,în 2009.

Analiza repartiţiei divorţialităţii pe vârste evidenţiazătendinţa actuală a generaţiilor tinere de până în 25 de ani de adivorţa în proporţie mai mare. Cele mai mari valori ale rateispecifice de divorţ s-au înregistrat la bărbaţii şi femeile sub 22de ani, potrivit INS, iar motivele au ţinut - în 2009 - de traiulîn comun cu părinţii sau socrii, de bani şi de amestecul înrelaţiile dintre însurăţei. De aici şi concepţiile diferite deviaţă. Conform sursei citate, în cuplu s-a stat în medie 13,3 ani(în 2009 durata a fost egală cu cea din anul anterior), iar ladivorţ bărbatul avea 40 de ani şi femeia 36.

Femeile se căsătoresc la 27,5 ani

Clopotele de nuntă au bătut anul trecut de 134 de mii de oripentru români. Potrivit INS, în 2009 s-au înregistrat 134.275căsătorii, cu 15.164 căsătorii mai puţine decât în anul anterior.Rata nupţialităţii a fost de 6,3 căsătorii la 1000 locuitori, faţăde 6,9‰ în anul 2008. Aşadar, mai puţini au fost cei care s-auîncumetat să spună "Da" în faţa ofiţerului de Stare Civilă.Scăderea numărului de căsătorii s-a înregistrat atât la românii dela oraş, cât şi la cei de la sat, rata nupţialităţii înregistrând oscădere de 11,0 % în urban şi 9,3% în rural, potrivit INS. Scădereanumărului de căsătorii din mediul urban a fost de 2,3 ori mai maredecât în mediul rural. Cele mai multe căsătorii (16,9%) s-auîncheiat între bărbaţii cu vârste între 25 şi 29 de ani şi femeiledin grupa de vârstă 20-24 ani, urmate de căsătoriile încheiate debărbaţii din grupa de vârstă 25-29 ani cu femeile din aceeaşi grupăde vârstă (14,1%). În anul 2009, vârsta medie la data căsătoriei afost de 30,9 ani la bărbaţi şi 27,5 ani la femei, relevădatele.

Bucureşteanca spune «Da» la 30 de ani

Dacă e din Bucureşti, românca alege să spună "Da" când seapropie de schimbarea prefixului, mai precis când trece de 29 deani, arată datele Institutului de Statistică. Vârsta creşte, susţinpsihologii, iar "căsătoria nu mai reprezintă o prioritate pentrufemei", afirmă Gabriela Niţă. Psihologul vorbeşte despre inversarearolurilor şi despre câştigarea de către femei a independenţeifinanciare. Partenerul de viaţă devine un potenţial factor destres, mai ales în condiţiile în care o femeie câştigă la fel debine cât un bărbat şi, în plus, îi revin mai multe roluri în cuplu."Românca de azi nu-şi mai doreşte un bărbat care să nu ofere nimic,iar dacă îşi doreşte relaţii sexuale le poate avea şi fărăcăsătorie", mai spune Gabriela Niţă, expert în relaţia de cuplu.Despre emancipare vorbeşte şi Daniela Gheorghe. Psiholog, ea spunecă ideea promovată de media, a unei femei libere, independente, areînsă şi dezavantaje. Ea dă exemplu cazul Franţei şi Belgiei underata divorţurilor a crescut îngrijorător. "Nici în România nu semai promovează modelul tradiţional al familiei". Or, în acestcontext, spune Daniela Gheorghe, "dobândirea independenţeifinanciare ar permite femeii să se repoziţioneze în cadrulfamiliei". Aşadar, mai întâi carieră, bani şi apoi familie.Specialiştii vorbesc şi despre asumarea naşterii şi creşterii unuicopil de către femeia independentă. Familia e în derivă, susţineDaniela Gheorghe, "iar copilul văzut ca simplă posesiune, ca odovadă a demonstrării capacităţii de a face ceva, reprezintă unmare handicap pe care o mamă i-l transmite viitorului său urmaş",conchide psihologul.

Despre alegeri şi vârste

Căsătoria după 30 de ani e o realitate, dincolo de statistici.Cristina Serghie este o dovadă. "De ce m-am căsătorit după 30 deani? Pentru că azi ai alte preocupări: să-ţi construieşti ocarieră, să ai un job bun, să fii independentă şi automat devii maiselectivă, chiar şi în privinţa bărbaţilor. Şi cauţi şi aştepţipână când ştii că ai făcut alegerea potrivită", spune CristinaSerghie, media planner într-o agenţie de publicitate. "Eu l-amgăsit la 34 ani şi, dintr-o femeie «anti» căsătorie-copii-familie,am devenit o «pro» şi nu regret niciun moment, mărturiseşte ea. Pebaza experienţei mele de viaţă, sunt convinsă că la 20 ani aş fifăcut o alegere proastă şi aş fi fost nefericită într-o căsătorieratată sau aş fi îngroşat rândurile divorţatelor. Nu pentru că arfi greşit să te căsătoreşti la această vârstă, dar, ca să facialegerea potrivită, cred că ai nevoie de experienţă, - a ta, acelor din jur; numai aşa vei şti exact ce vrei".

Citește și: