Laura HOLBAN
78 vizualizări 31 ian 2012

România, alături de Italia, Polonia, India şi Mexic, se numără printre ţările considerate ca neavând sisteme şi proceduri adecvate în domeniul cibernetic, potrivit unui studiu al companiei americane de software McAfee, realizat în colaborare cu Institutul Security and Defence Agenda de la Bruxelles.

La polul opus, printre ţările în care hackerii reuşesc cu greu să pătrundă în sistemele cibernetice, se numără Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Danemarca, scrie BBC.

Potrivit studiului prezentat ieri la Bruxelles, România se numără printre cele mai vulnerabile state în faţa atacurilor informatice asupra computerelor şi sistemelor de calcul din sectorul public şi privat, alături de Brazilia, India şi Mexic. “Acest lucru se datorează faptului că sectorul public şi cel privat în aceste state nu au sisteme corecte şi proceduri capabile să le apere”, a explicat Robert Lentz, specialist în securitate informatică de la Departamentul Apărării din SUA.

Printre parametrii testaţi s-au numărat instrumentele standard de protecţie a calculatoarelor şi dacă există sau nu un schimb bun de date între sectorul public şi cel privat. Alte teste au verificat eficienţa antiviruşilor şi a firewall-urilor, senzori avansaţi de protecţie şi sistemele de prevenire a intruşilor, ţările fiind notate cu calificative de la 1 la 5. Cel mai bine protejate sisteme cibernetice au primit calificativul maxim, cinci, în timp ce ţările mai slab protejate împotriva unor eventuale atacuri ale hackerilor au primit mai puţine stele. Ţara noastră a primit doar 2.5 stele, lucru datorat lipsei de fonduri şi din cauza cunoştinţelor puţine pe care le au internauţii românii, dar şi din cauza protecţiei minime a informaţiilor private pe Internet, scrie Bussines Insider.

 

 

Citește și: