80 vizualizări 24 nov 2009

Ajuns în România, ţara lipsă până acum în călătoriile sale prin Europa Centrală şi de Est, Salman Rushdie a arătat marţi cât de priceput şi relaxat navigator e prin toate mările de poveşti adevărate ale lumii. A râs şi a vorbit despre echipa sa de suflet, Tottenham Hotspur, despre cum i-a ajuns o pagină de carte hit U2 sau despre cum a jucat Eugene Ionesco. A fost grav când a spus că libertatea de exprimare se ţine într-un fir de păr în prea multe locuri din lume şi a rămas aproape mut când cineva a adus vorba de fatwa, sentinţa prin care un tribunal islamic l-a condamnat la moarte pentru "Versetele satanice": "Este extrem de deprimant că aceasta este prima întrebare care mi se pune aici. De 20 de ani mi se pune această întrebare. După cum vedeţi, nu am nici o gardă de corp cu mine".

Discuţii excentrice cu Blur

Întrebat dacă are în plan să mai scrie vreun cântec pentru U2, Rushdie a zis nu, dar şi-a adus aminte câtă istorie rock, nu doar literatură, are în spate: "Nu mi-au mai cerut să scriu pentru ei. De fapt, cântecul acela a fost un accident. Eu am scris romanul ("Pământul de sub tălpile ei"-n.r.), l-am trimis mai multor oameni, printre care şi Bono, şi lui i-au plăcut versurile unui cântec care apare în carte. Romanul este despre trecerea graniţelor între realitate şi imaginaţie şi e interesant cum un cântec imaginat a devenit o melodie reală. Cei de la Blur mi-au cerut în schimb, după aceea, sa le scriu un cântec şi am avut nişte conversaţii excentrice pe tema asta cu Alex James, care la vremea aia bea foarte mult absint. Iar o trupă americană foarte puţin cunoscută şi-a inspirat ultimul album dintr-unul din eseurile mele". Ca să nu mai vorbim şi de românii de la Grimus, despre care Rushdie a aflat acum că şi-au luat numele după primul său roman.

A citit Eliade

Mult mai devreme însă a aflat de Eugene Ionesco, în piesele căruia a jucat pe vremuri, în studenţie. "Am avut două roluri, unul în "Rinocerii" şi celălalt în "Viitorul stă în ouă", unde eram o statuie care revenea la viaţă", a povestit Rushdie, care a spus că mare lucru nu ştie despre România. E interesat de dictatura lui Ceauşescu, atipică pentru Europa, a auzit de Nadia Comăneci şi a citit câte ceva de Eliade. "Literatură română contemporană n-am citit, cred că e şi din cauza editorilor de limba engleză, care nu se înghesuie să facă accesibile şi alte literaturi. Despre actualitatea românească nu ştiu nimic, sunt de 24 de ore în România, iar până acum am văzut doar hoteluri şi restaurante. Aşa că, dacă mă întrebaţi, vă pot spune doar: Dracula, Nadia şi Ionesco, nu ştiu dacă e un portret de ţară care vă satisface". Scriitorul, care a avut o lectură publică marţi seară la Odeon, dă miercuri, de la ora 18.00 autografe la Târgul de carte Gaudeamus şi va face şi o vizită în Transilvania, unde va merge pe urmele lui Dracula.

Întrebat de Gândul, cum poţi scrie astăzi despre Dracula, fără să cazi în clişee, Rushdie a spus că nu îl interesează vampirii: "Scurta prezenţă a lui Vlad Ţepeş în "Seducătoarea din Florenţa" nu are legătură cu vampirii. Însă îi prefer pe vampiri masacrului descris acolo (n.r.-pentru a-i intimida pe otomanii care năvălesc peste el, Ţepeş înfige 25.000 de oameni nevinovaţi în ţepe, în jurul oraşului)".

Când vine vorba despre scriitorii care-i sunt dragi, Salman Rushdie nu ştie la care să se oprească mai întâi: Gunter Grass, Milan Kundera, Italo Calvino, Jorge Luis Borges, Gabriel Garcia Marquez sau Haruki Murakami. Însă, dacă îl întrebi, ce atitudine are despre premiul Nobel, ştie din cine să citeze, dintr-un laureat al unui alt premiu: "Când Kingsley Amis a luat premiul Booker a spus: «Obişnuiam să dispreţuiesc premiul Booker, dar acum că l-am luat mi-am schimbat părerea»". Salman Rushdie lucrează acum la un film după cel de-al doilea roman al său "Copiii din miez de noapte". Scenariul l-a scris chiar el, iar regizor va fi indianul Deepa Mehta. Şi tocmai a terminat de scris o nouă carte pentru copii, după prima, încântătoarea "Harun şi marea de poveşti", dăruită fiului său cel mare. ""Harun şi marea de poveşti" e o carte foarte importantă pentru mine, e iubită de foarte multă lume, pentru că oamenii se leagă afectiv de ea, copiii îmi scriu comentariile lor. Dar acum am scris o nouă carte pentru copii, am un alt fiu, care a împlinit 12 ani şi care a vrut propria lui carte", spune Rushdie.

INFO PLUS:

Rushdie creşte profitul editurilor

Salman Rushdie conduce în topul Polirom, cu peste 170.000 de exemplare vândute, cea mai citită carte a sa fiind "Versetele satanice", urmată de "Ruşinea" şi "Copiii din miez de noapte". "Cred că în România a vândut 300.000-400.000 de exemplare, având în vedere că şi alte edituri îl au pe Rushdie în portofoliu". După Rushdie urmează în top Haruki Murakami, John Fowles şi J.D.Salinger.

Citește și: