478 vizualizări 25 iun 2009

„România este una dintre cele mai frumoase ţări pe care le-am vizitat, dar Bucureştiul este de departe cel mai urât oraş”, „Nu te aştepta să fie la fel de frumos ca Praga”. Aşa sună recomandările turiştilor străini care au vizitat România şi oferă sfaturi şi ponturi pe siteurile internaţionale de turism celor care se gândesc să-şi petreacă concediul aici. Printre cele mai cunoscute astfel de siteuri se numără lonelyplanet.com, virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Celor care vor să vadă Bucureştiul le sunt recomandate doar două nopţi de şedere, fiind sugerată explorarea, cu trenul, a Văii Prahovei, pentru a vizita castelele Peleş şi Bran şi Sighişoara. O americancă din Chicago povesteşte despre experienţa ei în Brăila: „Sunt câini sălbatici peste tot, şi la oraş, şi la ţară. În general se plimbă în grupuri de câte trei sau şase, trăiesc pe-afară şi sunt inabordabili. Li se pare un sport grozav să alerge spre indivizi ameninţători şi pe urmă să-şi schimbe brusc direcţia. Mi s-a întâmplat de trei ori în patru zile”.

Din mesajul lui Alan, din Irlanda, care a bătut România în lung şi lat reiese că una dintre cele mai plăcute zone din România este Bucovina, datorită mănăstirilor „impresionante, înconjurate de peisaje rurale”. De asemenea, el mai povesteşte şi de Iaşi, despre care crede că este subapreciat.

Atenţie la hoţii de buzunare!

La categoria „aveţi grijă” se fac trimiteri mai ales la taxiuri. Un turist din Australia le recomandă celor care vin în România să fie foarte atenţi la ce taxiuri aleg, deoarece sunt persoane la aeroport şi la gară care trag de tine să te urci în taxi, iar aceştia au de obicei cele mai mari preţuri.

De asemenea, el mai recomandă turiştilor să se ferească de „poliţia falsă” care îţi arată o legitimaţie falsă şi care îţi cere documentele, aparatul de fotografiat şi tot ce mai ai. „S-a apropiat de mine un individ în timp ce făceam o poză şi care mi-a arătat o legitimaţie spunând că e de la Poliţie cerându-mi aparatul foto sub pretextul că l-am furat. I-am propus să mergem la secţie şi am plecat, iar el nu m-a urmărit”.

Allison, din Finlanda, face referire la multitudinea de cerşetori şi la hoţii de buzunare, recomandând, de asemenea, ca turiştii să nu urce într-un taxi care nu are firma pe maşină, deoarece aceştia cer mai mult la coborâre faţă de preţul stabilit iniţial. Pentru un drum, taximetristul se oferise să o ducă pentru cinci dolari, iar după zece minute i-a cerut 30 de dolari pentru benzină şi alţi 45 pentru cursă. Turiştii care călătoresc cu trenul sunt sfătuiţi să fie cu ochii-n patru la oamenii care se fac că citesc ziarul, când, de fapt, sunt atenţi la bunurile străinilor şi care vor găsi orice motiv să se aşeze lângă ei pentru a le fura din obiectele care sunt la vedere. Tot Allison vorbeşte şi despre toaletele publice: „Veţi fi şocaţi de toalete, dacă veţi găsi vreuna. Put şi de multe ori sunt doar simple găuri pline de rahat. Încercaţi să vă rezolvaţi problemele la plecarea din hotel”.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor deTurism (ANAT) a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte toaletele publice care lipsesc cu desăvârşire la unele obiective turistice.

Trafic infernal şi şmecheri în Vama Borş

Nici capitolul mâncare nu lipseşte din meniul sfaturilor de pe forumurile internaţionale de turism. Tom, din Marea Britanie, le recomandă vizitatorilor să nu mănânce carne de porc în casele oamenilor sau la nunţi, în special în zonele rurale, din cauza trichinelozei, ca rezultat al comodităţii ţăranilor de a nu mai duce carnea la analize.

Pentru cei care vor să închirieze o maşină, Sandra din Myanmar, sfătuieşte turiştii să nu circule după lăsarea serii pe drumurile din România, pentru că vor da peste multe căruţe, care nu sunt semnalizate corespunzător, peste oameni care traversează aiurea, câini şi alte animale. O turistă din Belgia spune să-ţi faci plinul maşinii regulat, altfel, rişti să dai peste staţii de benzinărie care nu mai au combustibili. Cât despre traficul din Bucureşti, acesta este haotic, iar turiştii vor vedea maşini oprite în mijlocul străzii care sunt reparate la faţa locului.

O familie din Viena trage un semnal de alarma asupra celor de la Vama Borş, care conduc maşini ce par scumpe, cu numere de înmatriculare străine, şi care vorbesc într-o engleză sau germană stâlcită rugând trecătorii să le schimbe bancnotele mari în altele mai mici, pentru a le fura banii. (L.V., A.G.)

Citește și: