Marinela Sarbu
Laura Cojocaru
1639 vizualizări 1 feb 2019

Reportajul pleacă de la povestea lui Victor, un român care îşi câştigă existenţa transportând compatrioţi peste graniţe, pentru a ajunge la etape marcante din istoria României în eforturile sale de a deveni o naţiune.

”Victor îşi conduce dubiţa sa rablagită din România în Portugalia parcurgând 4.000 de kilometri în 50 de ore, doar trei dintre ele fiind rezervate somnului. După un popas de zece ore, se întoarce acasă şi o ia de la capăt. În mare parte, drumurile sale înseamnă transportul românilor într-o singură direcţie”, scrie Newstatesman.

"El este mai mult decât un şofer de microbuz, este totodată expeditor, curier, mesager şi contrabandist. Ştie să-i evite pe poliţiştii corecţi şi să-i mituiască pe ceilalţi”, relatează jurnalistul Juan Moreno de la revista germană Der Spiegel după o călătorie cu Victor în 2015.

”Acesta, prin spiritul său descurcăreţ şi existenţa câştigată la limita legii reprezintă încarnarea ”realităţilor obscure” ale Uniunii Europene moderne, dar şi a celor 4 libertăţi europene: circulaţia pentru obţinerea de bunuri, servicii, resurse umane şi capital”, notează autorul.

Istoria României poate fi văzută, în opinia autorului articolului, ca un adevărat amestec de haos, brutalitate şi corupţie. După ce România a purtat un război lipsit de eroism, când, aliat al naziştilor a schimbat macazul, pentru că nu mai era ”o idee bună”, a nimerit sub puterea lui Stalin, ca în 1965 să simtă o adiere de optimism prin venirea lui Nicolae Ceauşescu la conducerea Partidului Comunist. ”Ceauşescu şi soţia lui Elena au murit acum aproape 30 de ani, dar umbra lor încă se află peste Bucureşti. Palatul Parlamentului, simbol bucureştean a fost planificat, în parte, ca locuinţă pentru cei doi soţi”.

”Când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost judecat şi ucis în ziua de Crăciun, în 1989, populaţia României era de 23,5 milioane de locuitori. În prezent, oficial, România are o populaţie de 19,5 milioane de locuitori. Dar, probabil sunt şi mai puţini. Natalitatea scăzută ar fi unul dintre motivele numărului mic de locuitori. Tendinţa românilor de a emigra, ar fi un alt motiv, poate chiar mai important. Teritoriul României este aproape la fel de mare ca al Marii Britanii. Dar se goleşte mai repede decât s-a umplut Marea Britanie. Românii sunt peste tot”, remarcă publicaţia britanică.

”Pentru ce este cunoscută România? Pentru corupţie, orfani, Dracula şi Ceauşescu. Nu este o listă lăudabilă. Ţara nu este doar depopulată, ci şi disfuncţională. Este în topul ţărilor europene cu cele mai multe nereguli (inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea pastei de dinţi).

Premierul Viorica Dancila reprezintă o unealtă a cunoscutului lider al partidului de guvernare, Liviu Dragnea. Ţara este un moştenitor al multor tradiţii care nu implică o guvernare cinstită.

Infrastructura este îngrozitoare. Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională, este dispus să transfere bani pentru a îmbunătăţi drumurile şi căile ferate, potrivit mai multor surse. Dar Guvernul, care ar trebui să plătească o cotă minoră, preferă să ofere angajatorilor de stat sume mai mari pentru a-şi cumpăra loialitatea politică: sectorul public îşi plăteşte angajaţii mult mai mult decât cel privat”, remarcă autorul.

”Cu toate acestea, România a avut parte şi de câteva succese. În primul rând, deşi ţara este formată din regiuni diverse ( Muntenia, Transilvania, Moldova), nu s-a destrămat, precum Iugoslavia. În al doilea rând, state estice importante, cu mari speranţe de democraţie, Polonia; Cehia, Ungaria, se întorc la autoritarism. Acest lucru nu se întâmplă şi în cazul României. În al treilea rând, România şi-a ales un etnic german ca preşedinte. Nu vei vedea un turc să conducă Bulgaria. Şi în al patrulea rând, în ciuda corupţiei înfricoşătoare, în România au fost condamnaţi politicieni din toate partidele (Guvernul încearcă acum să-i salveze de închisoare pe politicienii partidului de guvernare)”, notează Newstatesman.

 

 

 

Citește și: