Diana Marcu
823 vizualizări 28 feb 2011

Când Veronica Fizeşan a urcat pe scena de la Cluj, nimeni nu se gândea că femeia îl va lăsa la propriu pe Andi Moisescu cu gura deschisă. Andrei i s-au umplut ochii de lacrimi, iar Mihai Petre a rămas cu spatele lipit de scaun ascultând-o pe Fizeşan cum cântă Sleeping Sun a trupei Nighwish. "Veţi merge mai departe", au spus juraţii, vâzând femeia îngenunchiată în faţa unei săli în extaz.

Admisă la Conservator la 28 de ani

· Veronica Fizeşan a ajuns la "Românii au talent" împinsă de la spate, de soţul ei, inginer. Artista, solistă a Operei Naţionale din Cluj, nu s-a prezentat la concurs cu vreo lucrare clasică, ci cu un stil muzical mai aparte - symphonic metal. "Acest tip de muzică vine de undeva din interior, din profunzime", mărturiseşte solista. "Îmi defineşte sentimentele, este înălţătoare, emană frumuseţe, iar sufletul mi se regăseşte în ea", mai spune aceasta. Povestea Veronicăi Fizeşan este una aparte. Cântă de când se ştie şi a încercat de două ori la Conservator.

A doua oară a fost cu noroc. A cântat la teatrul de revistă, a cochetat cu muzica rock şi a urmat canto clasic. Mărturiseşte că nu i-a fost uşor, pentru că i-au lipsit studiile de profil. "Perioada facultăţii a fost o necunoscută pentru mine, pentru că nu urmasem un liceu de muzica. Ascultam operă, dar nu mă gândisem vreodată că voi ajunge cântăreaţă de operă. Am muncit mult ca să pot descifra o partitură şi să o pot învăţa. Dar am avut un profesor extraordinar", povesteşte Vera Fizeşan. De altfel, el a oprit-o să abandoneze cursurile atunci când Veronica a vrut să intre într-un cor pentru a mai câştiga nişte bani. "Mi-a spus că de la clasa lui vrea să plece o solistă de operă, nu o cântăreaţă de muzică uşoară", îşi aminteşte artista. "A meritat să fac această alegere", mai spune rememorându -şi debutul în rolul Floriei Tosca din opera lui Puccini. Se întâmpla în anul IV de studii când a fost admisă ca solistă la Opera Naţională din Cluj Napoca. Aici lucrează şi astăzi, dar colaborează şi cu Opera Română din Timişoara, unde a cântat la absolvire, în rolul ,,Leonora" din opera Trubadurul, de Giuseppe Verdi.

Românii fac acrobaţi mâini în mâini pe vasele de croazieră

Cea de-a doua ediţie a show-ului Românii au talent i-au adus în faţa juriului pe Dan Tăzlăuanu (25 de ani) şi pe Constantin Ciubotaru (25 de ani), alias trupa Balance. Gimnaşti de performanţă, băieţii au renunţat la sport imediat ce-au terminat liceul din cauza unor probleme de sănătate. Au ales însă acrobaţiile de genul "mâini în mâini", stil pe care şi-au dorit să-l promoveze în România. Fără succes, spun ei, pentru că aici s-au lovit de uşi închise.

· Au descoperit acest gen de acrobaţii la televizor, urmărind un număr de circ şi singuri au început să-l lucreze, fără a-i ajuta cineva. La fel se întâmplă şi astăzi, spun Dan Tăzlăuanu şi pe Constantin Ciubotaru . La început băieţii, care se ştiu de când aveau patru ani, s-au antrenat în sala de gimnastică a unui club din Braşov, pentru ca mai târziu să continue pe "gazonul" grădinii de la bloc. O perioadă s-au antrenat chiar pe beton. ",Ne-a prins bine, ne-a întărit!", povesteşte Dan. În 2004, în vacanţa de vară, au plecat în Tunisia, la un lanţ de hoteluri, pentru a-şi prezenta primul lor act de mâini în mâini. Patru luni au lucrat la acel număr. S-au reîntors în ţară decişi să-şi construiască cariera din acrobaţii, deşi acest tip de sport implică riscuri uriaşe. Şi cum n-au găsit pe nimeni care să cunoască tehnicile implicate, sportivii au ales să studieze Educaţie Fizică şi Sport la o universitate din Transilvania. Acum sunt masteranzi în gimnastică şi mândri că reuşesc de şapte ani să-şi îmbunătăţească stilul. "Am căutat mult timp pe internet pe cineva care să ne ajute să înţelegem mai multe lucruri despre mâini în mâini, dar tot ce am găsit au fost doar înregistrări video ale altor acte. Am gândit, am lucrat, am modificat, am lucrat din nou, am filmat şi am comparat cu alte filmari dupa care am analizat şi am reluat procesul. Am ales şi editat împreună muzica, am realizat combinaţiile de elemente cât şi coregrafia, am gândit costumele şi am reuşit mai bine de opt versiuni ale numărului nostru", povesteşte Dan Tăzlăuanu. Regrete există, spun băieţii. "Mult prea puţine au fost ocaziile în care am reuşit să prezentam munca noastră publicului din ţară. Cele mai multe spectacole realizate aici au fost alături de Romanian Golden Team, trupa marelui Marius Urzică."

Până când Balance va câştiga fani şi bani în ţară, sportivii îşi prezintă numărul pe vase de croazieră, în Croaţia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Spania, Germania, Korea şi Africa de Sud. Nu vor să meargă în circuri şi nci să stea plecaţi în caravane. "Probabil că românii nu ştiu să aprecize ceea ce facem noi în comparaţie cu felul în care suntem văzuţi în străinătate", spune Constantin Ciubotaru.

Cum e să faci spectacol la bar

Pentru braşoveanu Luca Valentin, "flair bartender" - ul este un sport de performanţă. "Eu aşa îl văd", mărturiseşte pentru gândul tânărul de 25 de ani, pasionat de jongleriile cu sticle, shakere, pahare şi băuturi. Fascinat de filmul Cocktail, în care Tom Cruise intră în pielea unui barman, Brian Flangan, Valentin devine pasionat de flairb artending, arta de a distra clienţii în timp ce prepari cockteiluri. Avea 18 ani când a decis că asta trebuie să facă, aşa că s-a apucat să scotocească internetul pentru a găsi şcoli de barmani. Ba chiar a făcut un credit ca să meargă la cursuri. De atunci investeşte tot ce câştigă în traininguri şi concursuri de tot felul. Europa a bătut-o în lung şi lat încercând să deprindă magia mixării.

Din CV-ul lui nu lipsesc competiţiile, Valentin participând la 60 de competiţii naţionale şi internaţionale de flair. În ţară a câştigat de patru ori titlul de "Best Romanian Act" şi este triplu campion naţional "Bar Master Competition". Şi-a făcut intrarea la "Românii au talent" promiţând un număr muzical. "Voi cânta la pian", a spus Luca, după care a început să jongleze cu sticle, shakere, pahare şi o umbrelă, uimind asistenţa cu dexteritatea lui. De altfel, dupa terminarea jongleriilor, el i-a oferit Andrei cocktailul pe care l-a preparat sub umbrelă. Încântată de băutură şi de arta mixării de care a dat dovadă Valentin, jurata l-a trimis pe barman în următoarea etapă a show-ului.

Citește și: