732 vizualizări 20 iul 2010

Cu 80.000 de euro, Remus Truică a adus-o în România, la Snagov, pe Patricia Kaas să-i cânte "Happy Birthday, to you, Remus", cu ocazia aniversării sale. Diva i-a cântat fostului şef al cancelariei lui Adrian Năstase, în urmă cu două săptămâni, hituri de-ale sale, fiind acompaniată de un violonist şi de un pianist. Suma n-a fost confirmată oficial, dar - potrivit unor participanţi la petrecerea de la Snagov a lui Truică -, pe sărbătorit îl leagă de artistă nu doar o relaţie contractuală, ci şi una de prietenie. Cert este că solista, al cărei onorariu variază între 50.000 şi 80.000 de euro, a fost surpriza serii pentru cei 200 de invitaţi ai fostului consilier. Ea a cântat pe o scenă de concert special amenajată în grădina care adăpostea şi uriaşul cort alb, decorat cu orhidee albe, în care s-a desfăşurat petrecerea. La un moment dat, artista i-a cedat scena Loredanei Groza, aflată în topul celor mai bine plătite voci din România. Nu doar despre prezenţa Patriciei Kaas la cheful privat s-a scris în presă, ci şi despre ospăţul ca-n poveşti cu care s-au delectat oaspeţii - purceluşi de lapte, berbecuţi la proţap şi băuturi rafinate. Participantă la petrecere, Floriana Jucan neagă prezenţa purceluşilor cu mere-n bot de pe mese. "În realitate, scrie jurnalista în Q Magazine, s-au servit stridii, crabi, ton roşu, peşte, foie gras, muşchi de vită, piept de raţă, piure cu trufe, miniecleruri şi tort de ciocolată, toate preparate de un restaurant şi aduse cu barca".

Toto Cutugno a primit 15.000 de dolari pentru 45 de minute

Să fie petrecerile private cu artişti de top un nou fenomen în România sau să fie o exagerare a presei? Patricia Kaas nu este primul artist de talie internaţională care i-a încântat pe românii cu dare de mână la un chef în familie.

Şirul party-urilor private a fost deschis, în urmă cu opt ani, de Costin Mărculescu, care l-a invitat la o gală aniversară pe Toto Cutugno. Dacă la gala organizată la Circul de Stat italianul a cântat pe bani, 15.000 de dolari susţine Mărculescu că i-a plătit la acea vreme lui Cutugno, la alte două evenimente private - respectiv o cină şi o petrecere - artistul a venit, s-a distrat şi a cântat fără să ceară niciun cent. "N-a comentat nimic, n-a avut nicio pretenţie, a stat la ce hotel l-am cazat, n-a avut fiţe", mărturiseşte Costin Mărculescu despre evenimentul de acum opt ani. El spune că "a avut noroc", pentru că l-a ajutat o cunoştinţă să-l aducă pe cântăreţ în România la acel moment. "M-am gândit iniţial să-i invit pe cei de la Bonney M, dar când am vorbit cu un impresar şi m-a întrebat ce variantă vreau - că sunt vreo trei formule -, am decis să stau în banca mea şi să-l invit pe Toto Cutugno, că ştiu că nu este decât unul singur".

Deşi ştie că onorariile cerute de o trupă sau de un artist internaţional sunt mari, Mărculescu spune că sumele vehiculate în presă sunt dublate, chiar şi în cazul Patriciei Kaas. "Poate includ şi transportul cu un avion privat, şi hotelul. Probabil că nici nu există contracte în astfel de cazuri", mai spune, pentru Gândul, Mărculescu.

Nuntă cu Gipsy Kings

Contracte există în unele cazuri, chiar dacă în timp valoarea lor se uită sau este trecută sub tăcere. Cel puţin aşa s-a întâmplat la nunta lui Dragoş Săvulescu, om de afaceri şi finanţator al clubului Dinamo. În 2005, când s-a căsătorit cu Rodica Ghionea, şi-a făcut nunta în Sala Tronului de la Muzeul Naţional de Artă al României, iar la petrecere le-a cântat Gipsy Kings. "Organizatorii aveau acces la o serie de impresari care deţineau o listă cu trupe şi artişti din străinătate. Am consultat lista, am văzut tarifele solicitate, am văzut cine era disponibil în acea perioadă şi am optat pentru Gipsy Kings. A existat un contract separat, pe care l-am semnat", spune Dragoş Săvulescu pentru Gândul, precizând însă că "detaliile financiare nu sunt importante". (Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește mai departe:

Citește și: