19 vizualizări 11 dec 2008

Turiştii români au început să uite de criza economică, iar agenţiile de turism care au redus preţurile stau chiar bine cu vânzările. Afectaţi sunt doar tour-operatorii care au încercat să menţină tarife de Revelion similare celor de anul trecut şi care au mult mai puţini clienţi. Evident, destinaţiile pe care partenerii externi au scăzut mai mult preţurile s-au vândut mai bine, iar agenţiile care au reuşit să renegocieze contractele pentru cursele charter după scăderea preţului petrolului aşteaptă foarte liniştite sărbătorile de iarnă.

Dacă în privinţa turismului extern evoluţia este cât se poate de logică, situaţia este aparent paradoxală la intern: tarifele de pe Valea Prahovei şi din Poiana Braşov au rămas neschimbate dar, cu toate acestea, hotelurile şi pensiunile vor fi pline de Anul Nou. La unison, hotelierii şi proprietarii de pensiuni susţin că au vândut aproape toate locurile disponibile, fără a face nici un fel de concesie în ceea ce priveşte preţul.
Sejururile sub

400 de euro în Austria, vândute ca pâinea caldă

Exemplul cel mai concludent în privinţa succesului ofertelor cu preţuri mici vine din partea unuia dintre cei mai mari tour-operatori europeni, Novatours, intrat pe piaţa românească prin intermediul subsidiarei locale Flynova. Deşi sunt specializaţi pe vânzarea Egiptului de Revelion, lituanienii au sesizat că sejururile cu preţuri mari nu se mai caută şi au introdus imediat în catalog sejururi cu preţuri foarte mici în Austria, la schi. Ofertele pentru o săptămână la pensiune de 3 stele, în perioada Revelionului, s-au vândut ca pâinea caldă cu 380-400 de euro, iar în momentul de faţă Flynova a anunţat oficial că nu mai are nici un loc disponibil.

Modelul a fost aplicat şi de tour-operatorii români ai căror parteneri străini s-au dovedit a fi „maleabili“ cu preţurile în această perioadă: Gheorghe Stoian, directorul agenţiei Tunisiana, ne-a declarat că, din momentul în care preţul sejururilor de Revelion în Tunisia la trei stele au scăzut la 465 de euro, vânzările au „explodat“.

Situaţia este confirmată şi de preşedintele ANAT, Dragoş Anastasiu, care a declarat pentru Gândul: „Agenţiile care ştiu să-şi ajusteze oferta şi marja de profit în funcţie de actuala situaţie a pieţei fac, în multe cazuri, afaceri foarte bune“.

Preţuri neschimbate pe Valea Prahovei şi în Poiana Braşov

Agenţiile de turism au însă toate motivele să se uite cu jind la felul în care fac bani în această perioadă proprietarii hotelurilor de pe Valea Prahovei şi din Poiana Braşov: oferta de locuri de cazare este în continuare atât de mult depăşită de cerere, încât preţurile nu au scăzut câtuşi de puţin: la munte, criza economică nu există. Cum totalul locurilor de cazare disponibile în această zonă în hoteluri nu trece de 30.000, în vreme ce numai Bucureştiul are sute de mii de potenţiali clienţi, este cât se poate de logic că, pentru seria de Revelion, în spatele oricărui turist care renunţă să mai plătească „scorurile“ uriaşe stau alţi 10. Aşa se face că, deocamdată cel puţin, hotelierii de aici rânjesc când aud de criză, făcându-şi socoteala că, la preţurile practicate, încasările de Revelion vor fi arhisuficiente pentru a acoperi eventuala scădere a vânzărilor din ianuarie şi februarie.

Vedeţi pe Blogul Călător fotografiile primite la concursul O vacanţă cu Gândul la tine 

Citește și: