264 vizualizări 13 oct 2010

Un român din patru este obez, arată statisticile la nivel naţional. Cu toate acestea medicii nutriţioniştii atrag atenţia că alimentaţia bogată în grăsimi şi kilocalorii duce la apariţia deficitelor de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

"Organismul uman are nevoie zilnic de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămâne sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi se iau din fructe, legume, lactate, brânzeturi, carne slabă. Alimentele de tip junk-food nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu au nici nutrienţii esenţiali, fiind demineralizate", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Expertul susţine că alimentele industrializate au densităţi energetice extrem de mari, unele având peste 500 de kilocalorii la suta de grame de produs.

Medicul nutriţionist precizează că dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi români, oferă organismului "calorii goale" care nu numai că nu asigură substanţe nutritive, dar "fură şi bruma de nutrienţi pe care o avem în corp, consumând rezervele de vitamina B, magneziu şi crom".
Astfel, o porţie de mâncare nesănătoasă poate atinge valori calorice de 500 până la 800 de kilocalorii, în timp ce o porţie de mâncare sănătoasă, din alimente naturale, nu procesate, are în jur de 150-200 de kilocalorii, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Poluarea distruge calităţile nutritive ale alimentelor

Faptul că în prezent agricultura este chimizată, animalele şi păsările sunt hrănite cu nutrienţi chimizaţi şi plante modificate genetic duce la scăderea calităţii nutritive a alimentelor.
"Din păcate, astăzi organismul nu este hrănit, ci intoxicat cu ajutorul mân­cării. Fructele şi legumele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, fapt ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Mai mult, poluarea globală a mediului înconjurător ne aduce invariabil aceste chimicale în farfurie, îmbolnăvindu-ne, menţionează nutriţionistul.
Medicul subliniază că, deşi astăzi dispunem aparent de o mare diversitate de alimente, în realitate hrana este monotonă, iar organismul nu este hrănit.
"Alimentaţia zilnică provine din câteva cereale, cartofi prelucraţi în fel şi chip, câteva sortimente de carne, ouă obţinute de la păsări crescute în condiţii industriale, grăsimi artificiale şi uleiuri suprarafinate", afirmă prof. Mencinicopschi.

Organismul are nevoie zilnic şi de vitamine şi minerale, substanţe luate în mare parte din fructe şi legume.

Citește și: