30 vizualizări 27 feb 2008

Tot mai mulţi occidentali preferă o casă la marginea oraşului sau în zonele semirurale în locul unui apartament în oraş. În România, lucrurile stau complet diferit, habitatul individual fiind descurajat în primul rând de lipsa infrastructurii şi a şoselelor civilizate. Asta a făcut ca noile ansambluri rezidenţiale să-i convingă pe tot mai mulţi români să se întoarcă de unde au plecat: la bloc.

În 2007, s-au vândut de două ori mai multe apartamente noi decât în anul precedent, în condiţiile în care preţurile au crescut, în medie, cu 20 la sută. Numai Colliers International a livrat, anul trecut, 1.600 de locuinţe, toate înaintea finalizării lucrărilor. “Lucrurile se întâmplă astfel fiindcă, atunci când vorbim despre occidentali, vorbim despre o piaţă rezidenţială dezvoltată, cu tradiţie”, este de părere Atena Tiplic, Senior Residential Broker Colliers International.

Pentru francezi, de exemplu, cele mai importante criterii în alegerea locuinţei sunt astăzi absenţa colectivităţii, întoarcerea la natură şi libertatea, în vreme ce românii iau în considerare locaţia, facilităţile, preţul şi calitatea proiectului. „Dar, mai presus de orice, ei încearcă să îşi găsească o locuinţă în jurul punctelor esenţiale - serviciu, grădiniţă şi şcoală, fiindcă nu îşi permit să piardă două – trei ore în trafic, zi de zi. În momentul în care vom beneficia de şosele civilizate, se va simţi mai puternic şi la noi tendinţa de habitat individual”, adaugă Tiplic.

Piaţa imobiliară din România va continua să crească

Deşi sunt voci care preconizează o stagnare a pieţei rezidenţiale, reprezentanţii Colliers International spun că cererea de locuinţe este încă foarte mare. “Absorbţia rapidă a apartamentelor şi oferta încă limitată ne conving că nu este nicidecum vorba despre o criză în acest sector, dimpotrivă”. Cât despre creşterea preţurilor cu 50% pe an, “aceasta nu este decât un rezultat al cererii şi ofertei. Nu creşterea preţurilor ar trebui să ne îngrijoreze, ci stagnarea sau scăderea lor bruscă.

Este posibil ca, în prima jumătate a anului, piaţa rezidenţială să evolueze mai încet decât în 2007, în mare parte datorită jucătorilor nou intraţi, care vor să vadă ce efecte va avea criza din America asupra scenariilor lor privind finanţarea. Pe termen mediu şi lung, însă, piaţa rezidenţială din România îşi va continua creşterea, deoarece aceasta depinde în cea mai mare parte de raportul dintre oferta şi cererea de locuinţe de pe piaţă, care încă este foarte mic”, adaugă Atena Tiplic.

 

Citește și: