Florin Badescu
459 vizualizări 14 nov 2011

Rusia a lansat, luni, o capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan,, în prima misiune spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de după eşecul din luna august al unui lansator de acelaşi tip, informează AFP.

Capsula Soyuz-TMA - lansată de racheta Soyuz-FG -, la bordul căreia se află ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanişin şi americanul Dan Burbank, a decolat la ora 04.14 GMT, de pe cosmodromul din Kazahstan.

Capsula Soyuz a fost plasată pe orbita terestră, a declarat la câteva minute după lansare centrul de control rus.

Soyuz se va conecta la ISS pe 16 noiembrie, la ora 05.33 GMT, după două zile pe orbita terestră.

"Totul funcţionează normal, iar noi ne simţim bine", a declarat echipajul prin radio către centrul de control. Misiunea lor la bordul ISS va dura aproximativ cinci luni.

Cei trei bărbaţi se vor alătura la bordul staţiei echipajului ISS redus la trei persoane - Mile Fossum (Statele Unite ale Americii), Satoshi Furkawa (Japonia) şi Serghei Volkov (Rusia). Misiunile spaţiale cu echipaje umane la bord spre ISS au fost suspendate după eşecul suferit în luna august de modulul de tip cargo Progress, lansat de o rachetă Soyuz.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută iniţial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să îşi verifice lansatoarele Soyuz.

Eşecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputaţia modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită - Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reuşite.

Pus de anchetatorii ruşi pe seama "neglijenţelor" din procedura de asamblare şi de control a rachetei, acel eşec a privat toate statele implicate în programul spaţial internaţional de mijloacele de a ajunge la bordul ISS.

NASA a pus capăt în acest an programului navetelor spaţiale americane, început în 1981, şi depinde exclusiv de capsulele Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS, până la crearea unei noi navete americane, prevăzută cel mai devreme pentru 2015.

Precedenta decolare spre ISS de pe Baikonur, cu echipaj uman la bord, a avut loc în iunie, după ce Rusia a sărbătorit cu mare pompă împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu - sovieticul Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.

Sectorul spaţial rus a cunoscut o serie neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliţilor din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliţi ruseşti s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eşecuri s-a produs săptămâna trecută, odată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliţii planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reuşit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spaţial rusesc, citată sâmbătă de agenţia de presă Interfax, eforturile făcute de savanţii ruşi pentru recâştiga controlul asupra sondei au eşuat şi aceasta poate fi considerată "pierdută".

Cosmonautul Anton Shklaperov se arăta totuşi încrezător înainte de lansarea capsulei Soyuz: "Nu ne facem gânduri negre. Avem încredere în tehnologia noastră", a spus cosmonautul rus, citat de Interfax.

De altfel, în ciuda acestei serii de probleme din sectorul spaţial rus, o rachetă Soyuz modificată, având la bord câţiva sateliţi, a decolat cu succes pe 21 octombrie din Guyana franceză - pentru prima dată din afara Rusiei -, în cadrul unei cooperări între Rusia şi Agenţia Spaţială Europeană.

Citește și: