Mădălina CHIŢU
21322 vizualizări 24 mai 2013

Cântăreţul Mihai Trăistariu s-a luptat timp de aproape 10 ani cu calviţia. Acum, artistul crede că a reuşit să scape de această afecţiune care i-a apărut încă de pe vremea când avea 24 de ani. „S-au împlinit două luni de când am făcut transplantul de păr în Turcia. Rezultatele sunt spectaculoase. Am 30 de firicele crescute în creştetul capului, de care sunt extrem de mândru”, a declarat pentru gândul Trăistariu.

Medicii spun că alopecia sau calviţia reprezintă o boală care afectează, în special, persoanele trecute de 35 de ani. „Potrivit statisticilor de specialitate, 70% dintre oameni încep să se confrunte cu rărirea podoabei capilare odată cu împlinirea vârstei de 35 de ani. Incidenţa este mai ridicată în rândul bărbaţilor”, a declarat pentru gândul medicul dermatolog prof. dr. Anca Zbranca, membru al Societăţii Române de Dermatologie.

Specialiştii în dermatologie spun că, din dorinţa de a trata calviţia, majoritatea celor care se confruntă cu această boală sunt tentaţi să apeleze la tot felul de solulţii care promit rezultate uimitoare într-un timp relativ scurt. Medicii dermatologi afirmă că nu toate tratamentele de tipul şampoanelor sau al loţiunilor stopează căderea firelor de păr şi nici nu accelerează creşterea podoabei capilare.

Zilnic ne cad între 50 şi 100 de fire de păr

„Cauza căderii părului este extrem de importantă atunci când dorim să apelăm la tratamente care să stopeze acest efect. Farmacistul, prietenii sau ceilalţi membri ai familiei nu sunt cele mai indicate persoane care să recomande soluţia adecvată împotriva căderii firelor de păr”, a mai spus prof. dr. Zbranca.

Stresul, tratamentele hormonale, genetica, sarcina şi utilizarea produselor cosmetice agresive, precum vopseaua de păr, decolorantul sau soluţia pentru permanent sunt câteva dintre cauzele căderii părului.

Mihai Traistariu spune că în cazul său genetica a jucat un rol extrem de important. „Eu semăn cu mama mea, care nu prea avea nici ea păr. Dincolo de factorul genetic, stresul, alimentaţia dezechilibrată şi nopţile nedormite au jucat şi ele un rol important în apariţia alopeciei în cazul meu”, a menţionat cântăreţul.

Potrivit medicilor, căderea părului este o problemă în cazul în care ne cad peste 100 de fire de păr pe zi. „În mod normal, zilnic, ne cad între 50 şi 100 de fire de păr. De asemenea, căderea părului este influenţată şi de anotimp. Toamna ne cade mai mult păr, decât în restul anului. Dermatologul este singurul care poate constata dacă pacientul se confruntă sau nu cu alopecie şi tot el este singurul care poate recomandat un tratament adecvat”, a mai spus prof. dr. Zbranca.

Cât de eficiente sunt şampoanele împotriva căderii părului

Potrivit specialistului, şampoanele sau loţiunile împotriva căderii părului sunt ineficiente mai ales dacă pacientul are afecţiuni la nivelul scalpului provocate de bacterii sau de micoze.

"Acestea fac mai mult rău, deoarece pot astupa şi mai mult rădăcina firului de păr, care este deja afectată", spune prof. dr. Zbranca. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul persoanelor care au pielea scalpului grasă. "Aceşti pacienţi pot suferi de boli endocrine, iar şampoanele pentru stimularea creşterii podoabei capilare pot duce la subţierea firului de păr şi la accentuarea procesului de cădere a părului", atrage atenţia dermatologul.

Căderea părului provocată de stres este singura situaţie în care recomandările date de coafeză au rezultate. "Atunci când trecem printr-o perioadă încărcată, organismul începe să fie «secat» de vitamine şi minerale, substanţe nutri­tive necesare pentru menţinerea fi­rului de păr sănătos", indică prof. dr. Anca Zbraca.

Pentru a nu agrava căderea părului, dermatologul recomandă să ne adresăm specialistului chiar şi pentru alegerea unui banal şampon.

"Piaţa farmaceutică abundă de tot felul de produse «miraculoase» împo­triva căderii părului. Înainte de a cumpăra astfel de produse, trebuie să facem o vizită medicului dermatolog pentru a face un set de analize, iar în urma rezultatelor primite se va recomanda un tratament adecvat. Terapia poate consta în soluţii, medicamente sau combinate, în funcţie de gravitatea cazului", conchide prof. dr. Zbranca.

Traistariu şi-a implantat 5.000 de fire de păr

Mihai Trăistariu suferă de alopecie încă de pe vremea când avea 24 de ani. De atunci şi până în prezent a încercat mai multe variante pentru a scăpa de calviţie. „Deşi eram conştient de faptul că am o problemă, niciodată nu mi-am cumpărat şampoane sau loţiuni de pe internet sau de la farmacie împotriva căderii părului. Am apelat la transplant de păr prima dată când aveam 25 de ani. Rezultatul a fost unul dezastuos. Dincolo de faptul că nu s-a prins niciun fir de păr implantat, am rămas şi cu cicatrici”, povesteşte cântăreţul.

Apoi, a mai încercat şi un tratament pe bază de hormoni. „Trebuia să îmi injectez hormoni în scalp. Am renunţat după primele două injecţii, pentru că acest tratament avea multe efecte adverse. Ultimul tratament încercat a fost acum două luni. Am făcut un transplant de păr în Turcia. Mi s-au luat fire de păr de la spate şi mi s-au implantat 5.000 de fire în creştetul capului”, a povestit Mihai Trăistariu.  

Artistul se declară mulţumit de rezultatele ultimul tratament încercat. „Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, mi s-a recomandat să urmez un tratament medicamentos timp de trei săptămâni şi mi s-a dat şi un şampon, care are rolul de a-mi menţine scalpul uşor uscat. Sebumul mi-ar fi împiedicat creşterea părului”, a mai spus cântăreţul.

Mihai Trăistariu îşi monitorizează foarte atent evoluţia transplantului de păr. Acesta nu ratează nicio ocazie să îşi fotografieze rezultatele intervenţiei, pe care le postează mai apoi pe contul personal de socializare.

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu  // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 22 mai

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 18 mai

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 28 aprilie

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 25 aprilie

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 23 aprilie

FOTO: Instagram // Mihai Traistariu // Rezultatele obţinute în urma transplantului de păr pe data de 21 aprilie

Citește și: