287 vizualizări 2 oct 2007

Când barba lăsată să crească o lua cam razna, semăna cu unul dintre acei savanţi nebuni din legende. Savel Stiopul, dispărut la 81 de ani, a purtat mereu cu el un soi de nebunie care ne-a făcut, nu de puţine ori, să-i uităm eşecurile, din păcate şi sâmburele de îndrăzneală al unora dintre aventurile sale cinematografice. Multă vreme nu am ştiut de unde se trage, în dicţionare scria că s-a născut la Cluj, dar dacă venea vorba, amintea cu bucurie despre Focşani, locul de naştere al mamei sale armence şi despre tatăl său năsăudean.

De fapt, cel mai mult i-a plăcut să discute despre film, până la exasperare, pînă la uitarea adversităţilor, sau să-şi imagineze istorii imposibile, aşa cum o dovedesc şi scrierile sale: Despre natura cinematografului şi alte eseuri, Sărmanul Cain. Această natură l-a obsedat, fascinaţia i-a încâlcit, uneori gândurile, dar alteori i le-a limpezit. Aşa s-au născut, într-o filmografie marcată de servituţile timpului, anii ’50-’60, exerciţiile de stil din Anotimpuri (1963) în care, împreună cu operatorul Ion Anton, încerca puterile contrapunctului alb-negru pe parcursul a patru episoade.

Prezentat la Cannes, într-o secţiune numită Tineret, primul fragment (Contrapunct în alb) a obţinut o menţiune. Peste ani (1979), în controversatul său Falansterul, evocare a experimentului utopic al lui Theodor Diamant, îşi mută dorinţele provocatoare pe o peliculă ameţită de culori şi de unghiulaţii stranii, în compania aceluiaşi Ion Anton. Cu acest film, va fi printre primii cineaşti români selecţionaţi în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisaturs de la Cannes, întemeietorul şi directorul acesteia vreme de 30 de ani, Pierre-Henri Deleau, devenindu-i prieten apropiat.

 De altfel, de dragul lui, a acceptat chiar să-i fie actor în ultimul film al cineastului, Proprietarii de stele. Dar, dacă este să amintim talentul regizorului de a descoperi posibili actori, nu aici trebuie să ne oprim, ci la o îndepărtată zi, când a zărit într-un restaurant o adolescentă ochelaristă, împreună cu părinţii ei. Era Irina Petrescu. Nu avea să debuteze cu el, dar ulterioarele probe foto i-au deschis drumul către Valurile Dunării.
Savel Stiopul ştia să vadă.

 

Citește și: