Silviu Bănilă
1385 vizualizări 6 dec 2014

Este pentru prima oară după două sute de ani când statuia care reprezintă un zeu al râurilor părăseşte Marea Britanie, informează AP. Grecia a reacţionat vehement. „Grecii identifică această sculptură cu istoria şi cultura lor! Statuia nu poate fi deteriorată, împrumutată sau donată!”, a declarat premierul elen Antonis Samaras. Muzeul Britanic a făcut anunţul de abia după ce sculptura zeului Ilissos a ajuns la Muzeul Ermitaj din St. Petersburg. Artefactul va fi expus acolo până în data de 18 ianuarie, în cadrul aniversării a 250 de ani de la înfiinţarea celebrului muzeu rus.

Sculpturile se află în centrul unei dispute culturale de proporţii. Acestea au o vechime de peste 2.000 de ani şi au fost colecţionate în trecut de nobilul scoţian Thomas Bruce. Grecia susţine că sculpturile au fost transportate ilegal, pe vremea când ţara era sub ocupaţie turcă. Muzeul Britanic a refuzat în repetate rânduri să returneze sculpturile, care pot fi admirate la Londra.

Oficialii Muzeului Britanic au spus că artefactele reprezintă „un ambasador din piatră al epocii de aur elene”. Transportul la Ermitaj marchează prima oară în care sculpturile au părăsit muzeul, de la încredinţarea lor de către Parlament, în 1816 (cu excepţia evacuării de urgenţă din timpul războaielor mondiale).

Returnarea unor asemenea obiecte istorice ar încuraja şi alte ţări să ceară acelaşi lucru, a declarat Beatrice Heuser, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Reading. Pe de altă parte, împrumutarea sculpturilor către Rusia reprezintă un „risc calculat” pentru Marea Britanie. Keir Giles, un expert în politica Rusiei şi totodată asociat al think tank-ului Chatham House, a spus că Vladimir Putin ar putea returna obiectele ţării de provenienţă, Grecia.

Mihail Piotrovski, directorul Muzeului Ermitaj, a declarat că expunerea sculpturilor greceşti reprezintă cea mai bună dovadă a încrederii dintre cele două muzee. „Nicio situaţie politică nu ar trebui să compromită relaţiile culturale”, a mai precizat şeful muzeului din St. Petersburg.

Citește și: