Silviu Bănilă
474 vizualizări 29 ian 2018

Dezvăluirile de luni relevă că studiul celor de la EUGT (European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector) nu a fost publicat niciodată şi cei implicaţi au „dizolvat” institutul responsabil cu experimentele. Toţi cei trei producători auto - Daimler, BMW şi Volkswagen - s-au distanţat de studiul respectiv, scrie The Washington Post.

„Suntem şocaţi de amplitudinea acestor studii... Condamnăm experimentele în cei mai duri termeni”, a anunţat producătorul auto Daimler. Gigantul auto a făcut această declaraţie în momentul în care se cunoştea că experimentele au fost făcute doar pe maimuţe, nu şi pe oameni. Daimler şi BMW îi acuză pe cercetători de încălcarea regulilor de etică şi a valorilor companiilor, susţinând că nu au ştiut de de experimentele controversate.

Totodată, Volkswagen, compania care a coordonat studiul, a dat vina pe „greşelile şi judecata eronată a unor oameni”. Luni, guvernul german a condamnat public testele şi s-au întrebat dacă oficialii cunoşteau sau nu situaţia respectivă. „Aceste experimente... nu sunt justificate din punct de vedere etic şi ridică serioase semne de întrebare cu privire la cei care le-au susţinut”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. La rândul său, ministrul mediului din Germania a condamnat experimentele, numindu-le „dezgustătoare”.

Într-unul din experimente, maimuţele au fost obligate să inhaleze gazele nocive din ţeava de eşapament a unui Volkswagen Beetle şi dintr-o camionetă mai veche, timp de câteva ore, pentru a demonstra că automobilul mai nou respectă standardele de emisii poluante. Experimentele cu maimuţe au fost dezvăluite săptămâna trecută de New York Times şi sunt prezentate într-o reconstruire, în cadrul noii serii „Dirty Money”, difuzată de reţeaua Netflix.

Iniţial, experimentele privind expunerea oamenilor la gazele de eşapament au fost abandonate. Subiecţii umani au luat însă parte la un studiu separat, susţinut de aceeaşi trei producători auto germani. Publicaţiile Süddeutsche Zeitung şi Stuttgarter Zeitung au scris uni despre subiecţii sănătoşi care au fost „rugaţi” să inhaleze dioxid de azot, un gaz emis preponderent în traficul rutier. Chiar şi expunerea pe termen foarte scurt la acesta poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, informează Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA).

„Inspirarea aerului cu dioxid de azot poate irita căile respiratorii ale oamenilor. Expunerea pe termen scurt poate agrava bolile respiratorii, precum astmul”, precizează EPA.

Cobaii, expuşi la gazele nocive ale unui Volkswagen Beetle

Experimentele pe oameni ar fi fost realizate în intervalul 2012-2015 şi nu s-ar fi soldat cu victime. Un cercetător implicat în experimente a confirmat existanţa lor, dar a susţinut că nivelul dioxidului de azot a fost similar celui întâlnit „în spaţiile normale de muncă”. El a adăugat că producătorii auto incriminaţi au ştiut de experimentele pe oameni, dar nu au avut un cuvânt de spus în privinţa lor. Mai mult, aceştia s-ar fi dezis de testele privind emisiile poluante.

Dar institutul din spatele experimentelor controversate a fost înfiinţat de Daimler, BMW, Volkswagen şi Bosch, fapt ce ridică semne de întrebare faţă de dimensiunea acestora, mai ales în contextul exploatării oamenilor.

Dioxidul de azot a fost gazul din centrul scandalul privind muşamalizarea emisiilor poluante la Volkswagen, care a determinat Departamentul american de Justiţie să condamne compania pentru complicitate la înşelătorie şi ignorarea legilor privind protejarea mediului înconjurător. Potrivit DOJ, Volkswagen a instalat dispozitive în automobilele sale diesel, care „obturau” emisiile reale de dioxid de azot.

Dispozitivele şi programul de software au permis producătorilor auto germani să înşele ani de-a rândul autorităţile americane. În ansamblu, muşamalizarea a vizat 11 milioane de vehicule din întreaga lume, din care 500.000 doar în SUA. Anul trecut, procurorii federali americani au pus sub acuzare şase directori de la Volkswagen, în scandalul emisiilor poluante. Un singur director a fost condamnat în SUA, ceilalţi evitând arestarea.

Citește și: