1305 vizualizări 26 mai 2017

„Dezvoltăm o interfaţă care îţi permite să comunici cu viteza şi flexibilitatea limbajului vorbit şi cu intimitatea textelor scrise”, a explicat purtătorul de cuvânt al Facebook, Ha Thai, după ce a fost întrebat dacă gigantul vrea să se folosească de activitatea creierului uman în scopuri comerciale. 

„Este vorba despre mesajele pe care tu te-ai decis deja să le împărtăşeşti, trimitându-le către centrul vorbirii din creier. Intimitatea va fi parte a acestui sistem, la fel cum face parte din toate eforturile celor de la Facebook”, a continuat acesta.

Reporterul de la The Intercept a încercat să afle mai multe, însă Thai a afirmat că acestea sunt singurele informaţii pe care le poate furniza în acest moment. 

Facebook denumeşte această tehnologie „brain-computer speech-to-text intervace” (n.r. „interfaţa creier-computer vorbire-text”) şi la ea lucrează o echipă de 60 de persoane.

Dacă tehnologia ar fi implementată, în loc să sunăm sau să-i scriem unui prieten, am putea avea puterea de a-i transmite gândurile prin intermediul unor senzori Facebook pe care îi vom purta. 

Ideea a fost făcută publică la conferinţa F8 de luna trecută. 

„Acest lucru nu înseamnă decodarea tuturor gândurilor. Priviţi-o aşa: faceţi nişte poze şi alegeţi să distribuiţi câteva dintre ele. În acelaşi fel, aveţi mai multe gânduri în creier şi alegeţi să împărtăşiţi numai o parte din ele”, au explicat oficialii companiei.

„Acest lucru înseamnă că numai acele cuvinte pe care ne-am decis să le împărtăşim cu ceilalţi şi care au ajuns la nivelul centrului vorbirii din creier vor fi decodate. Este o modalitate de a comunica cu viteza şi flexibilitatea limbajului vorbit şi având intimitatea textului scris”, au continuat aceştia. 

Un raport din 2013 arăta că cei de la Facebook stochează în secret mesajele tastate de utilizatori, dar care nu sunt trimise. Acest lucru a atras critici majore în ceea ce priveşte politica de confidenţialitate şi îi face pe specialiştii din această zonă să conteste proiectul. 

„Afacerea Facebook ştie ce gândeşti şi ce simţi. Eu, personal, nu imi doresc ca creierul să fie microcipat cu o tehnologie asupra căreia am foarte puţin control”, susţine Jim Killock, director executiv al grupului Open Rights, care activează în domeniul politicilor de confidenţialitate. 

Citește și: