31 vizualizări 27 mar 2009

Google a făcut o serie de modificări în ceea ce priveşte modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor, despre care reprezentanţii liderului motoarelor de căutare afirmă că vin în ajutorul utilizatorilor, aceştia putând astfel să găsească mai uşor informaţiile de care au nevoie.

Ar putea să fie adevărat, însă există şi voci care acuză că o altă ţintă a celor de la Google ar fi să-şi ţină utilizatorii mai multe pe Google înainte de a da click pe unul sau mai multe dintre link-urile afişate ca rezultate.

Paginile cu rezultate afişate de Google se află într-un proces continuu de îmbunătăţire, pentru a se adapta obiceiurilor de căutare ale navigatorilor. Ultimele modificări au luat forma unor descrieri ceva mai luni ale rezultatelor afişate şi o listă mai mare a căutărilor asemănătoare, despre care cei de la Google spun că ar trebui să ghideze mai eficient utilizatorii către informaţiile de care au nevoie.

Pentru “clienţii” fideli ai Google cele câteva cuvinte “aruncate” sub fiecare rezultat al căutării efectuate nu sunt întotdeauna de ajuns pentru a te decide dacă merită sau nu să dai click pe link-ul respective. Google a decis să extindă descrierea link-ului, iar cuvintele din care este compusă căutarea să fie afişate cu bold. Liderul motoarelor de căutare consideră că o astfel de schimbare este foarte utilă pentru căutările compuse din mai multe cuvinte. “Să presupunem că cineva este interesat de informaţii despre rotaţia Pământului în jurul Soarelui şi în mod deosebit de înclinarea Pământului şi distanţa faţă de soare”, scriu cei de la Google pe blogul oficial. O căutare în vechea variantă nu va putea să afişeze contextual în care apar toate aceste cuvinte, dar cu ajutorul ultimelor modificări , utilizatorul poate fi sigur că primul rezultat afişat va reuni toate cuvintele căutate.
Pe lângă extinderea descrierilor link-urilor afişate, Google a umblat şi şa secţiunea “subiecte asemănătoare” pentru a fi incluse mai multe rezultate. Cei de Google ne asigură că modificarea funcţionează nu numai pentru căutările în limba engleză, dar şi pentru alte câteva limbi europene.


Au existat, în mod evident, voci care au afirmat că schimbările nu au ca scop o mai uşoară căutare, ci îl fac pe utilizator să petreacă mai mult timp pe Google. Descrierile mai lungi ar putea permite navigatorilor să găsească răspunsul la o căutare fără să mai fie nevoiţi să facă click pe link. De asemenea, extinderea listei de subiecte asemănătoare urmăreşte să îl determine pe utilizator să petreacă foarte mult timp “sărind” din link în link, o situaţie foarte apropiată de navigarea pe Wikipedia unde există multiple legături între diverse articole.

Este posibil ca site-urile să primească din ce în ce mai puţin trafic via Google, deşi va mai trece ceva timp până când adevăratul efect al schimbării va putea fi cunoscut.

Citește și: