112 vizualizări 10 oct 2007

Hitler a primit mai multe scrisori de la fani decât au primit, împreună, solistul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, Madonna şi trupa Beatles. Femeile, îndrăgostite de “spiritul lui de conducător”, doreau să se căsătorească cu el, bărbaţii voiau să fie ca el, apropiaţii lui îl linguşeau, iar alţii pur şi simplu îl invitau în cluburi sau să îi ajute să le repare burlanele, relatează The Daily Mail.

Detalii din cele 1.000 de scrisori primite lunar de către liderul nazist au fost publicate de istoricul german Henrik Eberle, în cartea “Scrisori către Hitler - un popor îi scrie liderului său”, şi preluate de presa internaţională.

Potrivit istoricului german, Hitler citea foarte rar aceste mesaje, dar răspundea prin intermediul adjunctului său, Rudolf Hess. Spre exemplu, întrebat “care este poziţia lui faţă de alcool”, Hess a răspuns că “Herr Hitler nu bea alcool, cu excepţia a câteva picături, la ocazii cu totul speciale”. Într-o altă scrisoare, un brutar cerea permisiunea de a produce o nouă specialitate de prăjitură care să fie onorată în viitor cu numele “Prăjitura Hitler”.

Hess a refuzat propunerea pentru că Hitler avea o strategie de a evita “kitsch-ul”. Hess a returnat, de asemenea, batistele pe care era imprimat chipul Führer-ului, comunicându-i adresantei că “Herr Hitler nu permite producerea de batiste cu fotografia lui pe ele”. La un moment dat, a fost creat un serviciu poştal special, cu filiale în München şi Berlin, pentru a face faţă avalanşei de scrisori.

Cele mai pasionale scrisori proveneau de la membrii Partidului Nazist. „Nu vrem pe nimeni altcineva în Guvern, îl vrem numai pe Adolf Hitler, ca dictator. Noi, Socialiştii Naţionalişti, dorim interzicerea tuturor ziarelor care au răspândit venin depre liderul nostru”, scria un oficial nazist, cu un an înainte ca Hitler să devină liderul Germaniei.

Citește și: