Simona TUDORACHE
4229 vizualizări 14 feb 2016

Când te gândeşti la A.P.A.C.A, îţi vin în minte două nume: Alexandru Ciucu şi Petre Roman, ştiut fiind faptul că fostul premier era slăbiciunea angajatelor celebrei fabrici de confecţii. L-am întâlnit pe Petre Roman şi i-am spus că există şi acum doamne care se gândesc la el”, îmi mărturiseşte Alex cu umor. Are alura unui star de cinema, iar costumele lui ne aduc aminte de cele purtate cândva de Humphrey Bogart, doar că sunt adaptate trendului de astăzi. Ar fi putut alege actoria, dar a vrut să revoluţioneze croitoria, aşa că a păşit pe urmele tatălui şi bunicii sale, care lucrase uniformele soldaţilor din Al Doilea Război Mondial. "Prima pereche de pantaloni am croit-o la 15 ani. Nu aveam încă blugi, dar aveam nişte pantaloni clasici şi voiam să îi fac în stilul Depeche Mode, aşa că am luat un batic de-al mamei şi am trecut la lucru. Asta a fost prima operaţiune la vedere. Îmi amintesc că i-am inaugurat la discotecă”, spune designerul pentru Gândul

Dacă în trecut la croitorie mergeau doar săracii care nu aveau bani de Armani, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Alexandru Ciucu a impus costumul pe comandă, sobru, elegant, care îţi vine ca turnat, iar ofertele au început să curgă. În prezent, Ciucu se poate lăuda cu o afacere prosperă şi 30 de angajaţi. După trei întâlniri cu designerul, în atelierul lui de la A.P.A.C.A, şi o lună de aşteptare, poţi pleca acasă cu produsul dorit. “Ascundem în mare măsură defectele fizice sau potenţăm calităţi. Dacă ai o burtă mare, vrei să o ascunzi, nu îţi doreşti să te lauzi cu ea. Ne-au trecut pragul persoane de 2, 20, dar am avut şi la 1, 65 şi 140 de kilograme. Tot felul de conformaţii şi de provocări. Am avut întâlniri şi cu reprezentanţii unei anumite etnii, care mi-au cerut nişte materiale cu sclipici, dar nu am aşa ceva. Am mătăsuri care pot completa astfel de nevoi, dar care se păstrează într-o zonă decentă”, mărturiseşte creatorul.

Costume între 1.300 şi 2.000 de euro

Preţul unui costum marca Ciucu diferă în funcţie de ţesătura pe care o alegi. “Majoritatea costumelor pe care le fac sunt între 1.300 si 2.000 de euro, dar există şi excepţii. Cel mai scump a costat 9.000 de euro şi a fost luat de un latifundiar din Monaco. Se ajunge aici dacă îţi doreşti să conţină fir de aur, dacă vrei să aibă scris numele tău, e o comandă specială şi durează cam şase luni. Preţul poate varia şi dacă vorbim de ţesături exotice. Caşmirul provine din părul unei anume capre din India, vicunia este făcută din părul unei lame care creşte în Munţii Anzi”, spune Alexandru pentru Gândul.

I-ar fi plăcut să-şi poată achiziţiona materialele din ţară, dar, din păcate, lucrul acesta este imposibil: “Sunt patriot, mi-ar plăcea să le cumpăr de aici, ca să ţinem banii în ţară, dar la noi nu există nici filaturi, nici ţesătorii şi nici lână, pentru că nu există oierit ca cel de afară. La noi, lâna vine de la oile care fac transhumanţa şes-munte, aşa că e tot anul plouată, stă tot anul în frig sau în cald, se agaţă în ciulini, pentru că oaia trece prin toate aceste faze, mai stă şi în mizerie. Cum poate să ajungă firul ăla? În Australia, fiecare mare ţesătorie are turmele ei de oi, zeci de mii de oi care stau în nişte condiţii de spital, li se dă de mâncare controlat, nu au treabă cu intemperiile, au o dietă anume, ca să le crească firul cât mai lung şi subţire, pentru că de aici vine calitatea. Noi ar trebui să dezvoltăm o industrie care să pornească de la oaie, dar treaba asta necesită nişte investiţii. Italienii, francezii şi englezii au toate astea. Dacă vrei să vinzi produse de lux, trebuie să ai şi materie primă de lux", mărturiseşte Alexandru Ciucu.

Clienţii celebri nu au întârziat să apară. Treptat, a reuşit să pătrundă în universul Familiei Regale şi în castelul de la Săvârşin, de care se declară impresionat. Regele Mihai şi Principele Radu îmbracă ţinutele create de el la evenimente din ţară, dar şi de peste hotare: Familia Regală nu are o garderobă bogată sau extravagantă, preferă lucrurile clasice, simple, ca şi cromatică, iar lucrul asta mă limitează foarte mult. Nu pot să vin cu multe detalii care să particularizeze un sacou sau un pardesiu. Cele mai vizibile lucruri pe care i le-am făcut Regelui sunt un smoking, un frac şi un costum de culoare închisă. Cele mai multe multe lucruri pe care i le fac sunt ţinute casual, pe care le poartă la Săvârşin sau la reşedinţa lui din Elveţia. Vorbim de sacouri de tweed, cămăşi, pantaloni de catifea şi raiat. De anul acesta voi lucra şi pentru Principesa Margareta şi Princepesa Maria. Am început cu un pardesiu”.

Regele Mihai nu este singurul nobil pentru care a lucrat Alexandru Ciucu. Prinţul Albert de Monaco poartă astăzi câteva creaţii ce îi poartă semnătura. “A fost o experienţă interesantă. Am ajuns de câteva ori la Palatul din Monaco. Ţin minte că, de fiecare dată, la intrare, ni s-au dat papuci. Nu am simţit niciodată o reticenţă că suntem români, eu am ajuns acolo cu o mică echipă. Le-am prezentat modelele şi am avut impresia că vorbim aceeaşi limbă, îmi mărturiseşte Ciucu. ''Contactul cu Casa regală m-a ajutat foarte mult. În curând e posibil să am o colaborare şi cu Casa Regală Britanică”, mai spune el.

Colaborarea cu soţii Iohannis

I-a îmbrăcat pe Horaţiu Mălăele, Gheorghe Dinică şi Dorel Vişan în filmul ''Magnatul''. A făcut costume pentru Ştefan Bănică Jr, Pepe, Cătălin Măruţă, dar recunoaşte că doar cele 15, 20 de ţinute pentru soţia preşedintelui au reuşit, cu adevărat, să atragă atenţia. “Suntem mai mulţi designeri. Am ajuns la această colaborare după ce mi-am oferit serviciile departamentului de protocol al preşedinţiei. Am fost contact şi am început să lucrăm împreună la consolidarea unui stil, care nu este unul clasic. Carmen Iohannis este o femeie frumoasă, tânără, căreia îi place să se îmbrace frumos, are o pornire către hainele bine făcute. Nu merge pe lucrurile clasice, dar nici extravagante. În rest, îi plac foarte mult culorile vii. Şi mi se pare normal. Dacă eşti soţia preşedintelui, nu cred că trebuie să porţi doar alb, negru şi gri, ci poţi promova un trend, caz care se întâmplă şi cu Regina Letizia a Spaniei. Ea este un trendsetter în modă, şi nu alege doar rochii cu mâneci lungi sau sub genuchi. Dacă ne uităm în istoria recentă, la moda primelor doamne, putem vedea abateri mult mai mari", mărturiseşte Ciucu pentru Gândul.

Lucrurile stau cu totul altfel în garderoba preşedintelui. “Klaus Iohannis preferă aceleaşi lucruri ca şi Casa Regală, vorbim de ţinute sobre, costum gri, negru sau bleumarin şi cămaşă albă”, mai spune designerul. 

Despre întâlnirile cu Gigi Becali şi pasiunea lui pentru haine, Alexandru Ciucu ar putea povesti o viaţă. "Indiferent cât este de controversat, Becali se îmbracă foarte bine, şi se întâmpla acest lucru şi când nu îi făceam eu ţinutele. Lucrez pentru el de patru ani şi îmi place că ştie ce gen de personaj vrea să fie. Preferă sacoul la două rânduri, pantalonul drept, nu pană, cu manşetă, stilul anglo-american din anii '40, corectat cu tendinţele actuale, sacou cambrat, nu stilul bodyguard, cu umeri laţi, unde nu se ştia pe unde se află corpul. El alege materialele. Ştie că haina îl face pe om, dacă şi omul ştie să o poarte, pentru că poate să îl facă şi de ruşine. Poţi să porţi o haină largă şi să fii genul mutulică sau să alegi o haină strâmptă care scoate în evidenţă anumite forme pe care nu vrem să le vedem, derapajele clasice”, concluzionează el pentru Gândul.

“Radu Mazăre alege culori care ţipă”

La capitolul dezastre vestimentare, Alex Ciucu îl nominalizează pe fostul primar al Constanţei: “Radu Mazăre vrea să iasă în evidenţă tot timpul şi cu orice preţ, şi atunci alege tot feluri de culori care nu au nicio legătură cu nimic, sunt făcute doar ca să ţipe”.

Nelu Ploieşteanu rămâne pentru cunoscutul designer un icon al genului: “În general, are un stil pe care nu l-aş schimba. I-aş recomanda, însă, să înlocuiască cămaşa bleu, pe care eu o văd mai potrivită pentru un şofer de autobuz, cu una albă. În rest, are o predilecţie către ciorapii roşii, ca şi mine, şi e un om care ştie să se poarte, în ambele sensuri. E un om pedant, face parte din vechea generaţie, cea cu Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, petrecăreţi de seară până dimineaţă".

Când vine vorba de bărbaţi bine îmbrăcaţi, bilele albe se îndreaptă căte Virgil Ianţu şi Ilie Năstase. “Ianţu se îmbracă distins, în rezonanţă cu evenimentul la care participă, e foarte important să nu ajungi în smoking într-un loc unde nu se poartă. Între Ilie Năstase şi hainele pe care le poartă există o anumită simbioză. Unii doar se învelesc cu haina pe care o poartă, o duc de colo colo. Ilie foloseşte puterea pe care ţi-o dă vestimentaţia. Acum îi pregătesc o uniformă care să-i vină bine, e general şi se făleşte cu asta", spune Ciucu.

Ce îmbraci la un eveniment sau la birou

Alexandru Ciucu crede că bărbaţii trebuie să respecte anumite reguli vestimentare când merg la o ceremonie sau la birou. ''Militarii au uniformă de război şi de paradă, aşa trebuie să fie şi aici. În general, dacă nu vrei să optezi pentru lucruri complicate, la o nuntă poţi să mergi într-un costum negru, o cămaşă albă şi o cravată neagră, în niciun caz portocalie sau verde praz, pentru că aşa e rochia soţiei. Acolo te expui în toată splendoarea şi trebuie să ai personalitatea ta. Dacă vrei să ieşi în evidenţă, poţi alege un sacou de mătase sau catifea, care poate fi argintiu, mov închis, verde închis sau bleumarin şi un pantalon negru'', spune el.

"Când mergi la serviciu, dacă lucrezi la bancă, îţi iei un costum bleumarin sau gri, costumul negru nu e de zi, se duce mai mult către zona de ceremonie. Cravata nu trebuie să fie neagră, cămaşa nu trebuie să fie neapărat albă, poate să fie roz, bleu, gălbuie, o culoare iuni sau cu dunguliţe fine. Pentru zona de business recomand pantoful maro, cel negru e de ceremonie. Maroul merge foarte bine cu gri şi cu bleumarin", completează designerul.

 

 

 

 

Citește și: