Silviu Bănilă
1711 vizualizări 26 nov 2018
Miklos Prohaszka şi-a riscat viaţa pentru a-l proteja pe tânărul Soros, la casa sa din Budapesta, în 1944, dar eroul a rămas relativ anonim timp de 74 de ani, relatează Daily Mail.
 
Fiica lui Prohaszka a povestit cum fumătorul înrăit, fiul unui negustor, a fost unul dintre puţinii unguri care au riscat vieţile propriilor familii pentru a-i ajuta pe evrei, refuzând să ia un şfanţ de la băiatul pe care l-a salvat, viitorul miliardar Soros.
 
Detaliile dramatice despre salvarea lui Soros au fost dezvăluite în urma unei investigaţii a celor de la MailOnline în Ungaria, Suedia şi SUA.
 
Însuşi Soros a confirmat în trecut că mânca alimente de calitate şi călărea caii, pe o proprietate a evreilor, în timpul ocupaţiei naziste.
 
Afaceristul evreu, care avea 14 ani, a supravieţuit războiului după ce s-a dat drept creştin. Soros a spus că nu a simţit nicio vină după ce a fost martor la confiscarea proprietăţii respective, după ce proprietarul evreu a fost deportat.
 
Celebrul jucător financiar a făcut miliarde de dolari din exploatarea crizei lirei sterline, în 1992. În calitate de filantrop, Soros a donat însă 25 miliarde de lire sterline, pentru cauze liberale.
 
În primăvara lui 1944, Soros scria însă o altă poveste dramatică, a unui supravieţuitor, după ce lumea îi fusese bulversată de invazia germanilor în Ungaria.
 
La acea vreme, Soros trăia o viaţă confortabilă, cu tatăl său, Tivadar, mama Elizabeth şi fratele Paul, în casa idilică de pe insula Lupa, deţinută acum de un regizor de teatru.
 
Tivadar, erou al Primului Război Mondial, care evadase dintr-un lagăr rus cu ajutorul unei plute, lucra mult şi era un fel de idol pentru tânărul George.
 
Când au invadat naziştii, Tivadar a decis să despartă familia pentru siguranţa tuturor. El s-a ascuns în spatele unui magazin de mobilă, în timp ce soţia s-a furişat lângă lacul Balaton, în vestul Ungariei. Paul s-a dat drept copil non-evreu.
 
Plătit să-l apere pe micul SOROS
 
George cel blond a primit numele Kiss Sandor, alături de documente care să ateste că este creştin. A fost luat de un bărbat pe nume Baumbach, cunoscut şi ca Baufluss, pe care Tivadar l-a plătit pentru a-i apăra fiul.
 
Baumbach era un oficial al Minsterului de Agricultură, care a lucrat cu tatăl lui Soros. Era însă şi colaborator nazist, care făcea inventariul bunurilor confiscate de la 500.000 de unguri evrei, care fuseseră trimişi în lagărele morţii.
 
Într-una din zile, când Soros se simţe deprimat, Baumbach l-a luat cu el să inventarieze avuţia Baronului Moric Kornfled, un bogătaş evreu recent deportat.
 
Transformată într-o şcoală pentru persoane cu dizabilităţi, proprietatea impunătoare dispunea de o cramă uriaşă şi chiar grajduri cu cai.
 
După război, tatăl lui Soros a susţinut că fiul său i-a încântat pe colaboraţionişti, în timpul confiscării şi chiar l-a ajutat pe Baumbach să inventarieze bunurile furate de la evrei.
 
Soros a negat acest aspect, dar nu neagă că a băut şi a mâncat cu oficialii care colaborau cu naziştii.
 
Prohaszka, eroul neştiut din trecutul lui Soros
 
Dar viaţa lui Soros sub aripa lui Baumbach nu a durat mult. Oficialul locuia aproape de casa familiei Soros şi colegii l-au observat pe George la balcon. Astfel, trebuia găsit un nou loc de ascunziş. Aici a intervenit Prohaszka, unul dintre angajaţii lui Baumbach, la Ministerul Agriculturii, care l-a ascuns pe Soros într-o cameră secretă, în casa sa din Budapesta.
 
Spre deosebire de Baumbach, Prohaszka, care bea în fiecare zi o duşcă de Unicum, un lichior din plante, nu a jucat niciun rol în confiscarea averilor evreilor.
 
Fiica lui, Eva Szentgyorgyi, care are acum 74 de ani şi a lucrat ca neurolog, stabilindu-se în Göteborg, Suedia, a declarat că tatăl ei, care a murit de cancer pulmonar în 1999, a adăpostit 15 evrei. „Când am auzit că Soros nu s-a simţit vinovat de confiscarea averilor, am crezut că este într-adevăr ciudat. Soros este ciudat în multe privinţe”, a spus Eva.
 
Chiar dacă rolul lui Baumbach a fost dezvăluit de tatăl lui, miliardarul nu a amintit de Prohaszka, cel care i-a salvat viaţa.
 
Eroul nu apare în biografiile lui Soros şi nici nu este recunoscut de Yad Vashem, centrul Holocaustului din Israel, care îi onorează pe cei care şi-au riscat viaţa pentru a-i salva pe evrei din mâinile naziştior.
 
Szentgyorgyi a declarat că, de-a lungul anilor, a agonizat din cauza faptului că tatăl ei a fost acuzat că a colaborat cu naziştii, când de fapt s-a confirmat că fusese Baumbach. Femeia a simţit atunci o mare eliberare.
 
Potrivit lui Istvan Stefka, un fost vecin al lui Prohaszka  în Budapesta, după război, Soros şi-a manifestat recunoştinţa printr-o rentă lunară către familie, în valoare de 20 de dolari.
 
„Banii nu au venit, chiar dacă Soros a devenit bogat şi inflaţia a crescut”, şi-aduce aminte Stefka. „Asta l-a enervat pe domnul Prohaszka. Într-o zi, Soros a venit în Ungaria la un eveniment. L-a invitat pe Prohaszka, dar nu şi pe soţia lui. Prohaszka a fost furios. A urlat la Soros, la hotel şi i-a trântit uşa în faţă. Soros s-a oferit să trimită un şofer după doamna Prohaszka, dar bărbatul a refuzat. Apoi nu au mai vorbit o bună perioadă de timp”, a povestit Stefka.
 
Un purtător de cuvânt al mogulului a declarat că Soros „a trimis într-adevăr bani familiei Prohaszka, dar nu-şi aduce aminte de vreo ceartă”.
 
Soros şi-a arătat însă recunoştinţa pentru salvatorul său când acesta a fost bolnav şi i-a achitat facturile medicale.
 
În timp ce copiii lui Prohaszka au emigrat în Suedia, după revolta anticomunistă eşuată din 1956, acesta şi soţia Elvira, ambii fumători înrăiţi, au rămas în Budapesta. Femeia a murit în 1989 din cauza unui embolism pulmonar. Şase ani mai târziu, Prohaszka a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. S-a mutat la Göteborg pentru tratament, unde a locuit cu fiul şi fiica sa.
 
Soros a plătit pentru tratamentele lui Prohaszka până în 1999, anul în care bătrânul a murit, la vârsta de 90 de ani. Familia se declară recunoscătoare pentru acest lucru.
 
Neînţelegeri cu Otto. Cine era însă „logodnica” viitorului miliardar
 
Potrivit lui Eva, timpul în care Soros a stat cu familia ei a fost tensionat. Fratele ei, Otto, în vârstă de şase ani, nu dorea să aibă un „frate mai mare”, mai ales pentru că Soros se impunea în faţa lui.
 
Soros avea însă grijă de Eva, pe care o numea mica lui „logodnică”. „Mi-a oferit prima mea pereche de pantofi, cumpărată din bani pe care îi câştigase chiar el”, a povestit doamna din Göteborg.
 
Otto, care are acum 80 de ani, a fost fotograf şi locuieşte aproape de sora lui, în Goteborg. El a refuzat să comenteze articolul despre Soros, dar a fost de acord să ofere un portret al tatălui său. Un purtător de cuvânt al lui Soros a precizat că miliardarul nu-şi aminteşte de vreun conflict cu Otto.
 
Prohaszka a murit fără să-i fie recunoscut eroismul, devenind un fel de „Oskar Schindler” uitat de vremuri. Şi de Soros, într-o mare măsură. Trupul lui neînsufleţit a fost incinerat şi cenuşa a fost îngropată într-un mormânt modest din cimitirul Farkasreti din Budapesta. 

Citește și: