Simona TUDORACHE
2602 vizualizări 30 mai 2017

Sexologul Gabriela Marin consideră că infidelitatea se poate manifesta şi fără contact fizic, pur şi simplu printr-o apropiere în mediul online. “În zilele noastre, când ne petrecem din ce în ce mai mult timp în mediul online, orice aspect al vieţii noastre cotidiene îşi găseşte un corespondent în lumea digitală. Flirturile se fac în social media sau chat-rooms, sexualitatea se explorează cu ajutorul webcam-ului sau a pornografiei, iar aplicaţiile (precum Tinder) sunt create special pentru a găsi persoane disponibile. Dincolo de aceste aspecte, în lumea modernă, infidelitatea îmbracă mult mai multe forme: de la aventuri reale în afara relaţiei, la cele virtuale. Într-o accepţiune comună,  infidelitatea sexuală este ascunderea faţă de partener a unor secrete de natură sexuală, care pot pune în pericol legătura”, declară sexologul Gabriela Marin.

Chiar  dacă partenerul are sau nu contacte în afara relaţiei, specialistul identifică şase semne care pot ameninţa relaţia.

1.Este deseori preocupat de conversaţiile digitale în scris, dar niciodată nu menţionează despre ce este vorba. “Utilizarea compulsivă a telefonului mobil poate fi o sursă constantă de conflict în cadrul relaţiilor, deoarece partenerul se simte exclus, cel în cauză acordând mai multă atenţie telefonului decât discuţiilor. Atunci când observaţi că partenerul dumneavoastră reacţionează emoţional în faţa ecranului, dar nu vă permite să aflaţi despre ce este vorba, apare un zid gros în relaţie. Desigur că nu trebuie să cereţi ca cineva să fie ca o carte deschisă în ceea ce priveşte activităţile online, fiecare dintre noi are nevoie de intimitate. Dacă conversaţiile îl desprind de la prezent şi de la a fi cu cel de lângă el, iar acesta nu face niciun efort să corecteze acest lucru, atunci atenţia şi priorităţile lui s-ar putea să fie îndreptate în altă parte”, explică sexologul.

2.Primeşte mesaje la orice oră, inclusiv noaptea târziu. “Acum 20 de ani, dacă un prieten sau un coleg de muncă v-ar fi sunat partenerul noaptea, când eraţi deja în pat, v-ar fi deranjat. Acum, a devenit social acceptat să îi trimiţi cuiva un mesaj (şi chiar să aştepţi răspuns) mult după limita orară admisă. Un mesaj primit noaptea de la un prieten nu reprezintă neapărat o cauză de îngrijorare, unele cupluri chiar se relaxează împreună cu telefoanele în faţă. În schimb, dacă conversaţiile târzii în noapte apar tot mai des şi îşi croiesc drum chiar în dormitorul dumneavoastră, atunci s-ar putea să fiţi deja cea de a doua opţiune”, este de părere psihologul Gabriela Marin.

3.Vă treziţi şi observaţi că partenerul este pe Facebook, dar se ascunde repede când vă vede. “Deoarece tot mai multe persoane dorm cu telefonul mobil în apropiere (fapt care a fost demonstrat ca fiind deranjant pentru odihnă şi sănătate), creşte şi probabilitatea purtării unor conversaţii online. Este acceptabil ca partenerul să petreacă timp pe Facebook, dar, dacă se ascunde, îl puteţi întreba de ce”, spune Gabriela Marin.

4.Devine posesiv în legătură cu telefonul sau tableta. “Persoanele care se comportă neobişnuit şi încearcă să ascundă ceva, sunt tot timpul atente să nu fie prinse şi pot fi uşor de observat. Dacă îşi protejează telefonul cu orice preţ, închide fereastra atunci când vorbeşte la telefon sau vă împiedică să trageţi cu ochiul la ceea ce scrie, sunt şanse mari ca partenerul să aibă un motiv special. Poate avea reacţii nefireşti de iritabilitate sau supărare atunci când îi luaţi în joacă telefonul sau tableta, fără niciun motiv serios”, consideră psihologul.

5.Observaţi persoane care îi comentează pe profilul de Facebook sau dau share-uri. “Multe persoane nu îşi ştiu nici măcar prietenii din mediul virtual, cu atât mai puţini pe cei ai partenerului. Cu toţii avem colegi de muncă, prieteni ai prietenilor sau colegi de şcoală generală în lista de prieteni, pe care nu i-am putea recunoaşte. În schimb, dacă o persoană este peste tot în mediul virtual şi manifestă un nivel de apropiere nepotrivit, dar partenerul nu vă povesteşte despre respectivul prieten, poate fi un semn că are ceva de ascuns”, afirmă sexologul Gabriela Marin.

6. Devine defensiv în legătură cu timpul pe care îl petrece pe telefon sau vă acuză pe dumneavoastră de comportament neadecvat. “Dacă partenerul ştie că face ceva greşit, vă poate ataca pe dumneavoastră în primă fază sau devine defensiv, asta pentru a vă opri să aflaţi mai multe. Poate nici să nu deschidă subiectul despre cât timp petrece pe telefon, dar să vă conteste obiceiurile pe care le aveţi în mediul online. De unde atâta preocupare? Poate fi un semn că se protejează pe sine în legătura cu ceva sau că se ascunde de ceva timp”, explică psihoterapeutul.

Infidelitatea doare, fie că este reală sau virtuală. De cele mai multe ori, cei care înşală nu realizează cât de mult îi poate afecta asta pe partenerii lor sau ce impact emoţional poate avea asta asupra relaţiei. De obicei, atunci când partenerul care a fost trădat află despre infidelitatea celuilalt, trece printr-o mare suferinţă. Lucrul cel mai dureros nu este faptul că celălalt a făcut sex cu altă persoană, cât faptul că încrederea şi siguranţa în persoana cea mai apropiată sufletului nostru a fost distrusă. “Nu contează dacă persoana infidelă şi-a înşelat partenerul fizic sau prin intermediul reţelelor sociale, infidelitatea doare la fel de tare. În funcţie de nivelul de stabilitate emoţională,  infidelitatea se poate transforma într-un eveniment traumatic şi poate fi nevoie de ani de zile pentru ca persoana să-şi recapete încrederea în partenerul său”, conchide sexologul Gabriela Marin.

 

 

Citește și: