695 vizualizări 17 feb 2009

Aproximativ 10-15 minute de pauză la două ore de lucru la calculator, o distanţă de cel puţin 50 de centimetri între monitor şi ochi şi picături la îndemână – acestea sunt sfaturile medicilor oftalmologi pentru combaterea oboselii oculare. Totuşi, specialiştii atenţionează că ochii obosiţi nu sunt numai un semn că am petrecut prea mult timp în faţa calculatorului, ei pot fi şi un simptom al unei afecţiuni oculare sau ne pot semnala că avem nevoie de ochelari. „Oboseala oculară care nu este consecinţă a unui efort vizual la computer arată faptul că persoana respectivă poate avea un viciu de refracţie care trebuie corectat, poate suferi de astigmatism sau hipermetropie şi, atunci, trebuie să poarte ochelari sau poate fi vorba de un strabism latent”, atenţionează prof. univ. dr. Dorin Chiseliţă, vicepreşedinte al Societăţii Române de Oftalmologie. Medicul este cel care stabileşte exact despre ce afecţiune a ochiului este vorba, de aceea persoanele care simt că le obosesc ochii trebuie să facă un control oftalmologic.

Regulă: 10 minute pauză, la 2 ore de lucru

„Atunci când nu mai vedem clar, când avem senzaţia că ne «fug literele», ne doare capul şi nu mai putem să ne concentrăm, e semn că ochii au obosit”, explică prof. univ. dr. Benone Cârstocea, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie.

Specialistul spune că nu există un timp-limită pe care îl putem petrece în faţa calculatorului pentru a nu ne obosi ochii, pentru că acest aspect depinde de rezistenţa fiecăruia dintre noi. „Există persoane care pot să citească zece ore, iar altele obosesc după numai 3-4 ore. De aceea, la două ore de lucru pe calculator, este necesar să facem o pauză de zece minute”, adaugă prof. Cârstocea. Totuşi, dacă timpul nu ne permite, „la 3-4 ore petrecute în faţa monitorului, trebuie să ne relaxăm 30 de minute. Această pauză este bine-venită nu numai pentru ochi, dar şi pentru capacitatea noastră de concentrare”, ne sfătuieşte conf. univ. dr. Cătălina Corbu, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

Un aspect foarte important în apariţia oboselii oculare sau astenopiei acomodative – aşa cum o numesc medicii – este distanţa la care ne aflăm de monitorul calculatorului. „Dacă atunci când citim, cartea trebuie să fie la o distanţă de 30-32 cm de ochii noştri, monitorul trebuie situat la 50-60 cm”, mai precizează dr. Corbu.

Clipiţi cât mai des, ca să nu se „usuce” ochii

Medicul mai spune că, în cazul persoanelor care lucrează opt ore la calculator, perioada îndelungată de timp asociată cu luminozitatea monitorului „usucă” ochii, pentru că oamenii uită să clipească.

„Aceste persoane trebuie să utilizeze lacrimi artificiale pentru a-şi descongestiona ochii, în special în anotimpul cald şi atunci când funcţionează şi aparatul de aer condiţionat”, adaugă dr. Corbu.

Specialiştii mai atrag atenţia asupra unui alt aspect foarte important. „Am observat că în 99% dintre cazuri, computerul este aşezat cam în acelaşi plan cu ochii persoanei care lucrează la el. Este o greşeală. În mod corect, trebuie ca ochii noştri să fie mai sus decât ecranul calculatorului, pentru ca să putem să privim spre monitor uşor oblic şi în jos, nu orizontal. Altfel, uităm să clipim”, subliniază prof. dr. Dorin Chiseliţă, şeful secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi.

De mare ajutor pentru cei care lucrează la calculator opt ore sau chiar mai mult sunt şi ochelarii cu lentile antireflex, care protejează ochiul de efectele nocive ale monitorului. „Ochelarii de protecţie antireflex pot fi purtaţi şi de către persoanele care nu au ochelari de vedere, însă numai cu recomandarea medicului specialist oftalmolog”, spune prof. Chiseliţă.
 

Citește și: