5685 vizualizări 28 iun 2012

SERGIU CELIBIDACHE, dirijorul şi compozitorul român de la naşterea căruia se împlinesc azi 100 de ani, este una dintre cele mai puternice şi mai explozive personalităţi pe care le-a dat România artei dirijorale. În ciuda miilor de concerte conduse de Sergiu Celibidache, foarte puţine s-au păstrat pe discuri, dintr-un motiv foarte simplu: maestrul ura înregistrările, socotind discurile doar nişte "clătite cântătoare". "Pe disc se păstrează orice, numai esenţialul nu. Un disc nu face decât să strice", susţinea SERGIU CELIBIDACHE.

Timp de 40 de ani a refuzat înregistrări de la concertele sale, pentru ca spre finalul carierei să permită unele înregistrări video ale simfoniilor bruckneriene.

Ravel, Bolero. Iată o înregistrare cu Sergiu Celibidache:

Printre alte compoziţii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii şi al unui Concert pentru pian şi orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.

Pentru activitatea sa artistică, SERGIU CELIBIDACHE a primit diverse distincţii, printre care: cetăţean de onoare al oraşului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universităţii din Iaşi (1992), Ordinul Maximillian pentru Ştiinţă şi Artă (Germania, 1993).

OMAGIAT DE GOOGLE. CITIŢI AICI MAI MULTE DESPRE SERGIU CELIBIDACHE

Citește și: