45 vizualizări 3 sep 2008

Întoarcerea la locul de muncă chiar şi după o scurtă perioadă de relaxare totală creează stări de anxietate, spun psihologii. „Individul se relaxează din toate punctele de vedere. De cele mai multe ori, cei care au un loc de muncă sedentar aleg vacanţe mai dinamice, unde îşi pun în funcţiune întreaga masă musculară. Revenirea la muncă a acestora îi oboseşte teribil. Timpul de readaptare diferă de la om la om, iar acest lucru este direct proporţional cu ce activităţi depune la serviciu. Există cazuri în care această perioadă poate dura până la câteva săptămâni bune. Persoanele care se readaptează cu greu sunt cele care au o răspundere mare, cum ar fi funcţionarii de la bănci, persoanele care lucrează în media sau în cadrul spitalelor”, afirmă psihologul Anca Munteanu.

Specialiştii precizează că sfârşitul concediului creează stări de regret şi de teamă, astfel indivizii ajung să considere serviciul o povară. Totodată, după o lungă perioadă de relaxare, munca creează neplăceri şi neîmpliniri. Psihologii afirmă că un colţişor plin cu suveniruri din locurile vizitate ajută la depăşirea momentului. „Depinde de felul fiecăruia de a fi. Unele persoane nu au nevoie de lucruri materiale pentru a-şi aduce aminte de momentele petrecute în vacanţă, ci înmagazinează în suflet.

Alţii se uită pe fotografii, iar acest lucru îi ajută să treacă mai uşor peste faptul că zilele de odihnă au luat sfârşit. O altă metodă adoptată este aceea de a-şi planifica următorul concediu, lucru care îi face să uite cât de cât faptul că s-au întors la muncă. De asemenea, micile escapade de weekend le face viaţa mai uşoară unora şi îi determină să uite că lucrează într-un loc stresant”, precizează Anca Munteanu. Totodată, nutriţioniştii atrag atenţia că după o vacanţă energică apare câştigul de kilograme într-o perioadă foarte scurtă. Pentru a evita acest lucru este de preferat ca în fiecare zi să se facă câteva exerciţii pentru menţinerea siluetei.
 

Citește și: