478 vizualizări 23 ian 2014

Gheorghe Frăţilă, şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi George Resiga, vicepresedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi şeful Serviciul Salvamont Lupeni, au fost invitaţii lui Lucian Mîndruţă în ediţia de joi, 23 ianuarie, a emisiunii la «Schimbă vorba ».

Cei doi au detaliat problemele curente de comunicare dintre serviciile 112 si Salvamont, Resiga susţinând că protocolul stabilit în colaborarea dintre cele două servicii, în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a fost încălcat. « Am rămas mai mult decât surprinşi de mândria, pur şi simplu, a unor agenţii care au fost acolo, ştiind că noi ne confruntăm în fiecare an cu zeci de acţiuni de căutare a persoanelor rătăcite» spune Vicepresedintele  Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

« Le-am explicat că suntem capabili, suntem pregătiţi, suntem echipaţi, să ne lase să urcăm să dăm o mână de ajutor şi ni s-a spus : nu urcaţi, pentru că sus sunt suficiente forţe şi riscaţi să blocaţi drumul », relatează şi Frăţilă, precizând însă ca «a fost o situaţie de urgenţă de calamitate, Salvamontul se pune la dispoziţia altor structuri în asemenea situaţii ».

Sef Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj este de părere că evacuarea victimelor s-a făcut în mod pripit, o victimă în hipotermie trebuind tratata «ca un bibelou».  Chiar şi aşa, adaugă invitatul,  « având în vedere că nu au existat accidentări suplimentare în transportul răniţilor, categoric nu puteam face mai mult».

Aflaţi din înregistrare de ce Salvamontul a fost alertat abia dupa o jumatate de ora de la primirea primului apel la 112.

Citește și: