Laura Cojocaru
1977 vizualizări 15 mar 2019

„Pe vremea când cuvântul maşină nu exista şi oamenii se deplasau în trăsuri trase de cai, o femeie a schimbat lumea. Pentru a dovedi că invenţia soţului său reprezintă viitorul, Bertha Benz a mers pentru prima dată cu un automobil pe o distanţă de 106 kilometri. A avut parte de obstacole, dar nimic nu a oprit-o să-şi ducă scopul la bun sfârşit. Restul e istorie”, se arată în descrierea reclamei.

La filmări au participat actori străini selectaţi de protucători, actori români de la teatrul Radu Stanca, dar şi sibieni obişnuiţi. Strada Turnului a fost complet transformată şi părea desprinsă din secolul al XIX-lea. Drum de pământ, cai, trăsuri, arhitectură şi vestimentaţii specifice. Toate detaliile puse la punct au transformat Sibiul într-un tărâm de basm.

Povestea aduce în prim-plan curajul femeii care reuşeşte să depăşească prejudecăţile de gen specifice socolului al XIX-lea. Automobilul se opreşte, are nevoie de combustibil, iar Bertha îi înfruntă pe cei care o privesc cu desconsiderare şi reuşeşte să obţină încrederea câtorva săteni care o ajută să urnească maşina. Deşi întâmpină probleme, Bertha nu renunţă şi îşi continuă traseul.

Filmările au fost realizate în noiembrie anul trecut în Sibiu, şi prezentate publicului luna aceasta. 

„A crezut în automobil, dar mai mult decât atât a crezut în ea însăşi. Bertha Benz a parcurs 106 kilometri în 12 ore. Farmacia de unde a cumpărat ligroină ( un timp de benzină uşoară) este considerată prima benzinărie din istorie. A prezentat lumii invenţia soţului ei şi ne-a schimbat vieţile pentru totdeauna. Bertha Benz (1849-1944)”, este mesajul cu care se încheie reclama.

 

Citește și: