75 vizualizări 7 sep 2008

Persoanele care au simţul umorului dezvoltat au predilecţia de a avea relaţii de lungă durată, susţin psihologii. „Umorul este un ingredient fundamental al comunicării sociale. Simţul umorului este o aptitudine, dacă îi putem spune aşa, de care nu beneficiază toată lumea. Este ceva cu care ne naştem, iar rare sunt cazurile în care poate fi dobândit. Foarte rară este o conversaţie în care cel puţin un participant să nu încerce să stârneasca râsul sau să nu dea o replică amuzantă cuiva.

Cu atât mai mult simţul umorului este foarte important într-o relaţie. Un lucru primordial pentru o relaţie de lungă durată este ca cel puţin unul dintre parteneri să aibă latura umoristică mai dezvoltată, pentru că acela este cel care va găsi soluţii în situaţiile critice. De asemenea, simţul umorului umple anumite goluri într-o relaţie. Persoanele lipsite de amuzament sfârşesc o relaţie într-o atmosferă tensionată prin replici dure”, afirmă psihologul Anca Munteanu.

Totodată, specialiştii precizează că persoanele cu simţul umorului sunt cele care într-o situaţie dificilă au puterea de a se detaşa, iar acest lucru îi ajută să treacă mai uşor peste problema neplăcută creată. „Pe lângă faptul că partenerul care deţine această calitate trece mai uşor cu vederea anumite aspecte negative ale unei relaţii, îl determină şi pe celălalt să iasă din impas. De asemenea, astfel de persoane văd lucrurile în ansamblu, iar în nici un caz nu va căuta detalii. Simţul umorului de cele mai multe ori este asociat cu găsirea soluţiilor, iar persoanele cu simţul umorului găsesc cele mai bune soluţii într-un timp destul de scurt, pentru că nu se încurcă cu detaliile”, menţionează Anca Munteanu.

Psihologii afirmă că simţul umorului nu trebuie să stârnească râsul sau să fie prezentat printr-o situaţie comică. Ironia este şi ea un element al umorului, până şi persoanele acide pot fi considerate deţinătoare ale umorului negru, menţionează specialiştii. „Există o vorbă românească care spune a face haz de necaz. Acest fenomen este considerat un mecanism de apărare, special creat, care incontestabil ajută la depăşirea situaţiillor dificile. Mai mult, simţul umorului reprezintă capacitatea de a face ceva cu un anumit conflict, chiar şi acela de a te amuza, când din păcate nu mai rămâne nimic de făcut”, subliniază psihologul Anca Munteanu. 

Citește și: