Silviu Bănilă
2942 vizualizări 2 iul 2015

Sir Nicholas Winton a salvat 669 de copii evrei din Cehoslovacia ocupată de nazişti, la scurt timp după începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătrânul salvator a murit în somn la vârsta de 106 ani în Spitalul Wexham din Slough, scrie metro.co.uk. Winton a reuşit să scoată sute de copii evrei din teritoriul ocupat de Adolf Hitler, pe care i-a adus în Marea Britanie, unde le-a găsit un adăpost.

În ciuda recunoştinţei pe care a primit-o pentru eforturile sale uriaşe, Winton a rămas un om modest, care a vorbit de puţine ori despre operaţiunea de salvare a copiilor evrei.

Acesta a ajuns în atenţia publicului după apariţia unui clip video emoţionant, în care copiii pe care i-a salvat, ajunşi la maturitate, îl salută şi îi mulţumesc pentru gestul său suprem.

În urmă cu exact 74 de ani, un tren cu 241 de copii salvaţi de Sir Nicholas a plecat din Praga, îndreptându-se spre Marea Britanie. Presa britanică l-a considerat pe Winton "un Schindler" al Marii Britanii, acţiunile sale fiind asemănătoare cu cele ale antreprenorului german Oskar Schindler, care a salvat 1.200 de evrei în timpul Holocaustului.

 

Citește și: