Florin Badescu - Mediafax
290 vizualizări 16 sep 2015

Potrivit acestui raport, declinul anumitor specii marine, care sunt consumate în mod direct de om, este chiar şi mai grav. Astfel, populaţiile de ton şi macrou au scăzut cu 74% faţă de anul 1970.

Pe lângă impactul generat de activităţile umane, precum pescuitul intensiv, printre ceilalţi factori care au contribuit la acest fenomen îngrijorător se află şi încălzirea globală.

"Activităţile umane au afectat sever oceanele prin capturea peştilor într-un ritm mult mai rapid decât ei se pot reproduce şi prin distrugerea zonelor în care se află «creşele» acestora", a explicat Marco Lambertini, directorul WWF International.

Potrivit aceluiaşi raport, castravetele de mare - considerat un aliment de lux în Asia - a cunoscut o scădere dramatică a populaţiilor sale: 98% în Galapagos şi 94% în Marea Roşie, în ultimii ani.

Studiul a notat şi declinul habitatelor - precum zonele subacvatice acoperite de alge şi pădurile de mangrove -, care sunt foarte importante pentru alimentaţia speciilor marine şi sunt folosite drept "creşe" de foarte multe specii.

Încălzirea globală a jucat la rândul ei un rol semnificativ în declinul multor populaţii de vieţuitoare marine.

Potrivit raportului menţionat, dioxidul de carbon este absorbit în cantităţi tot mai mari de oceane, iar acestea devin mai acide, afectând numeroase specii.

Autorii studiului au analizat peste 1.200 de specii de vieţuitoare marine şi evoluţia acestora în ultimii 45 de ani.

Citește și: