287 vizualizări 7 mai 2010

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la noi în ţară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an.

Specialiştii în dermatologie punctează: soarele este principalul vinovat al apariţei acestei maladii. "Soarele oferă organismului şi beneficii. Razele lui menţin bioritmul, ajută la sintetizarea vitaminei D în organism şi au efect antiinflamator", spune conf. dr. Sorin Ţiplică, medic dermatolog şi membru SRD. Dermatologii spun că soarele ar putea oferi numai beneficii organismului dacă am ţine cont de câteva recomandări.
Soarele atacă derma indiferent dacă este iarnă sau vară. În sezonul estival, razele sunt mult mai dăunătoare, dar şi pe timpul rece trebuie să ne protejăm, precizează dermatologii. "Pielea nu uită nicio rază de soare. Ea înmagazinează efectele razelor UV. Aşa că este total greşită ideea că dacă mă expun doar o oră la soare, atunci când razele lui sunt puternice, derma nu are de suferit", subliniază conf. dr. Ţiplică.
În plus, specialiştii spun că umbrela nu este suficientă pentru protecţia împotriva razelor ultraviolete, iar efectele negative ale soarelui sunt la fel de puternice atunci când sunt nori. Un alt mit este că pielea nu are de suferit dacă stăm în apă, atunci când suntem la plajă. "Apa reflectă razele. La fel se întâmplă şi în sezonul rece, când razele soarelui sunt reflectate de zăpadă", adaugă dermatologul Ţiplică. Specialistul menţionează că razele solare pătrund şi prin haine, astfel, atunci când ne expunem la ore de vârf se recomandă îmbrăcăminte cu ţesătură deasă.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: