Catalina Murea
Mediafax
57 vizualizări 27 mar 2019

Decesul său a fost confirmat printr-un comunicat publicat pe site-ul trupei, în care se arată că muzicianul a luptat până în ultima clipă şi că familia i-a fost aproape.

Cântăreţul, pe numele adevărat Roger Charlery, a suferit un atac vascular cerebral în vara anului 2018, iar surse apropiate acestuia au spus că, în ultimele luni, a fost diagnosticat cu două tumori pe creier şi cancer la plămâni.

Charlery şi trupa sa, The Beat, s-au aflat în fruntea curentului muzical "two-tone", care presupunea îmbinarea genului ska cu elementele ale muzicii punk rock şi new wave. Cea mai cunoscută piesă a trupei este "Mirror in the Bathroom", devenită hit în Marea Britanie. Coverul făcut de formaţie după piesa "Can't Get Used To Losing You", semnată de Andy Williams, a fost folosit drept sample principal în melodia "Hold Up" a cântăreţei americane Beyonce.

După destrămarea formaţiei, Ranking Roger a format trupa General Public, care includea membri ai grupurilor Dexys Midnight Runners şi The Specials. El a devenit celebru şi prin numeroasele concerte susţinute alături de Sting.

Fostul său coleg din trupa Special Beat Neville Staple a spus că l-a vizitat pe Charlery în ultimele săptămâni de viaţă şi că a sperat că acesta se va vindeca. Staple a declarat că atât el, cât şi restul trupei sale regretă moartea artistului.

Mike Mills, unul dintre membrii fondatori al trupei americane REM, care a cântat în deschidere pentru numeroase concerte susţinute de The Beat, a spus că artistul "a adus multă bucurie în lume". Trupa reggae britanică The Skints l-a catalogat pe muzician ca fiind o inspiraţie.

Roger Charlery, devenit cunoscut ca Ranking Roger, şi-a început cariera muzicală ca baterist în trupa Dum Dum Boys. El s-a alăturat formaţiei The Beat la sfârşitul anilor 1970. Intrarea lui în formaţie a fost favorizată de faptul că Dum Dum Boys a cântat în deschiderea concertelor The Beat, dar nu a venit decât după numeroase apariţii surpriză la show-urile trupei, în timpul cărora intra pe scenă şi cânta pe ritmuri de reggae sau dancehall, o tehnică cunoscută sub numele de "toasting".

Foto: Hepta

Citește și: