Departamentul Cultură-Media
395 vizualizări 6 oct 2018

Cântăreaţa fusese internată în urmă cu o lună la spitalul din Barcelona, din cauza unor probleme grave de sănătate, transmite BBC.

Cu o carieră de 50 de ani, Montserrat Caballé a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv alături de Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.

”Când cântam Manon Lescaut cu Plácido Domingo, care era minunat, el mi-a spus că descoperea o nouă lume cântând cu mine şi mie mi se întâmpla la fel. Cu José Carreras am avut o relaţie specială, eram vrăjiţi când ne ascultam reciproc. În ceea ce îl priveşte pe Luciano Pavarotti, el era ca un tată”.

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

A debutat pe scena oprei în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fără îndoială, după cum ea însăşi explica într-un interviu acordat în 2014, Caballé respingea acest apelativ: ”Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil”.

Montserrat Caballé a fost căsătorită cu tenorul spaniol Bernabe Marti, fiica lor, Montserrat Marti, de asemenea cântăreaţă, a apărut în mai multe concerte alături de mama sa.

În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballé a desfăşurat o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundaţiilor ce aveau ca sop ajutarea copiilor din ţările subdezvoltate.

Împreună cu Freddie Mercury a interpretat melodia "Barcelona", devenită imn pentru Jocurile Olimpice din 1992.

Montserrat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreaţă de clasă internaţională în muzica de operă, dar şi pentru interpretarea aşa-zisei U-Music, alături de legendarul Freddie Mercury înregistrând un album de discuri în 1988.

Foto: Captură

Citește și: