229 vizualizări 1 dec 2008

Terapia prin hipnoză este cea mai de succes metodă pentru tratarea stărilor de nefericire, a depresiilor, anxietăţilor şi a fobiilor de orice fel, cu precizarea ca pacientul să fie motivat pentru schimbare, afirmă psihoterapeuţii. "Terapia prin hipnoză constituie tipul de terapie care utilizează starea modificată de conştiinţă, care permite accesul la restructurarea unor conţinuturi psihice şi ameliorarea sau chiar vindecarea unor simptome, precum atacurile de panică, depresiile care pot avea diferite cauze, tulburările alimentare, tulburările de somn şi anxietăţile", menţionează psihoterapeutul Mihaela Sahlean. Totodată, specialistul afirmă că pentru această metodă este foarte important gradul de sugestibilitate a pacientului.

"Această metodă este recomandată şi persoanelor stresate şi are menirea de a relaxa pacientul cu ajutorul intrării într-o transă uşoară pe care psihoterapeutul i-o induce pacientului. Această transă uşoară o poate trăi fiecare om, în fiecare zi. Un bun exemplu este atunci când citim o carte şi nu auzim nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Singura diferenţă este că terapeutul ajută pacientul să treacă peste momentele grele care l-au marcat", precizează psihologul Cătălina Constantin. O altă problemă tratată cu această metodă este isteria, spun psihologii. "Au existat cazuri în care persoanele isterice au paralizat fie parţial fie total, iar această problemă a fost tratată cu ajutorul terapiei prin hipnoză. În cazul acestor subiecţi, problema nu era una din punct de vedere medical, ci una care ţine de subconştientul acestora", spune psihologul Hanibal Dumitraşcu. Specialistul Georgiana Gane menţionează că hipnoza este o stare de transă caracterizată de sugestibilitate înaltă, relaxare şi imaginaţie bogată din partea psihoterapeutului.

"Nu poate fi vorba de somn, pentru că mintea pacientului este conştientă şi funcţionează, însă domeniul său de activitate se restrânge, permiţând, astfel, intrarea în contact cu lumea interioară şi mobilizarea minţii inconştiente", subliniază doctorul psihiatru Georgiana Gane. Starea de transă, menţionează psihologii, poate fi indusă prin diferite metode. "Totul ţine de imaginaţia fiecăruia în parte, dar pentru ca pacientul să fie introdus într-o stare de transă psihoterapeutul poate folosi pendulul sau un simplu ceas, important este ca bătăile inimii subiectului să se autoregleze, iar starea de încordare să fie eliminată", spune psihologul Dumitraşcu.    

Psihoterapeutul nu se joacă cu mintea pacientului

Starea de transă pe care specialistul o induce subiectului nu este una care îi poate afecta acestuia din urmă personalitatea. "Individul este perfect conştient de tot ceea ce se întâmplă  în jur, iar fiecare zgomot îl poate scoate din acea stare de relaxare", menţionează Hanibal Dumitraşcu. Psihoterapeutul nu îl poate determina pe pacient să facă ceva fără voia lui.  "Depinde de imaginaţia fiecărui specialist în parte. Un bun exemplu pot fi poveştile amuzante, de genul celor lui Ion Creangă, poveşti care îl ajută pe individ să depăşească momentele grele", spune terapeutul Constantin. Specialistul subliniază şi faptul că, pentru ca această metodă să aibă un succes garantat, pacientul trebuie să aibă încredere în specialist.

"Pacientul trebuie să spună lucrurile despre care doreşte să discutăm, iar acesta nu trebuie să omită anumite detalii, pentru că acele mici amănunte vor rămâne în subconştient, iar problema nu poate fi tratată. Un alt lucru esenţial pentru depăşirea problemelor este motivaţia. Subiectul trebuie să îşi dorească să treacă peste anumite probleme, pentru că împotrivirea acestuia nu va avea nici un efect benefic", afirmă psihologul Cătălina Constantin.

Această metodă de relaxare şi de depăşire a momentelor grele poate fi folosită de oricine are încredere în terapeut şi doreşte să treacă peste momentele grele, dar care nu suferă de anumite maladii psihice foarte grave, precizează specialistul Mihaela Sahlean. Numărul şedinţelor necesare pentru depăşirea momentelor grele ţine de motivarea persoanelor care apelează la această metodă, afirmă psihologii. "Atacurile de panică se pot trata şi în trei şedinţe, dar problemele precum depresia, fobiile, pot dura şi până la 20 de şedinţe", precizează terapeutul Constantin. O şedinţă la psiholog costă în jur de 100 de lei.
 

Citește și: