Laura Cojocaru
Vasile Măgrădean
444 vizualizări 10 sep 2018

Potrivit unui comunicat al MNIT transmis, luni, steagul prinţesei Sissi a fost prezentat cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la moartea acesteia.

”Luni, 10 septembrie 2018, se împlinesc 120 de ani de la moartea Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), numită şi prinţesa Sissi, împărăteasă a Austriei (soţia împăratului Franz Joseph I) şi regină a Ungariei, în urma asasinării ei de către un anarhist italian, la Geneva. Cu această ocazie, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă în această lună (începând de miercuri, 12 septembrie) o piesă muzeală de excepţie, de mare valoare artistică şi istorică, Steagul Elisabeta, confecţionat la comanda Societăţii Carpatine Ardelene din Cluj, în anul 1900”, se subliniază în comunicatul MNIT.

La Cluj-Napoca, în amintirea prinţesei Sissi a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod peste Someş şi un spaţiu de agrement şi promenadă, au fost amplasate plăci comemorative, s-au plantat arbori.

Prinţesa Sissi nu a agreat niciodată rigiditatea şi restricţiile etichetei de la curte. Ea a fost o iubitoare de echitaţie, de vânătoare şi de natură. Când prinţesa de Bavaria avea numai 16 ani, prinţul Franz Joseph, care urma să devină împăratul Austriei, s-a îndrăgostit de ea, deşi trebuia să se căsătorească cu sora acesteia, prinţesa Helena. Întâlnind-o însă pe Elisabeta şi cucerit de naturaleţea şi nonconformismului ei, Franz Joseph a ales-o pe aceasta să-i fie soţie. Astfel, prinţesa Elisabeta a devenit împărăteasa Austriei în 1854.

Imagini din palatul prinţesei Sissi:

Frumoasa Sissi nu a reuşit să se adapteze restricţiilor de la curtea imperială. Refuza eticheta, protocoalele, aducea în saloanele palatului copii pe care îi găsea pe stradă şi îi invita la o gustare, îşi petrecea timpul cu vagabonzi, coafeze, profesori de gimnastică, medici străini, dar şi cu animale precum câini, vaci, cai de circ, papagali.

Fotografii ale prinţesei Sissi:

Sissi, împărăteasa scandaloasă, care nu a vrut să se supună regulilor rangului ei, a mai avut şi o prietenie considerată pe vremea aceea ciudată cu vărul său, Ludovic al II-lea de Bavaria, regele nebun şi homosexual care a fost atras de farmecul verişoarei sale.

În 1860, Sissi, care se simţea sufocată de criticile soacrei sale, a decis să părăsească Viena şi să plece într-o călătorie, în ciuda încercărilor lui Franz de a o convinge să rămână alături de el. Sofia, mama împăratului, a răspândit atunci zvonuri despre nora sa, potrivit cărora Sissi era infidelă şi nebună. Prinţesa Sissi s-a întors în Viena în momentul în care Austria a intrat în război cu Prusia. Atunci Sissi şi-a jucat rolul de împărăteasă, ajutându-i pe răniţi, pe copii şi pe bătrâni, în război. În 1867, cu ajutorul Prusiei, dar şi graţie abilităţilor politice ale lui Sissi, s-a creat Austro-Ungaria. Pe 8 iunie, Franz Iosef şi Elisabeta au fost încoronaţi la Budapesta.

La 10 septembrie 1898, la Geneva, în Elveţia, Sissi, în vârstă de 61 de ani, a fost înjunghiată. Asasinul ei, Luigi Lucheni, i-a străpuns inima cu un cuţit. Pentru că după incident a reuşit să se deplaseze, împărăteasa n-a realizat că rana era mortală, iar ultimele ei cuvinte au fost: ”Ce mi s-a întâmplat?” Deşi şi-a dorit mereu să moară pe mare şi marea să fie locul ei de odihnă, Sissi a fost înmormântată în cavoul imperial din centrul Vienei, oraş pe care nu l-a considerat niciodată acasă.

Documentar despre asasinarea prinţesei Sissi:

Foto: captură Youtube

Citește și: