Oana Ghita - Mediafax
619 vizualizări 19 dec 2012

Cântăreţul Ştefan Hruşcă - ce va susţine, joi, un concert special la Sala Palatului din Capitală, alături de Corul Madrigal - a declarat pentru MEDIAFAX că, de obicei, îi invită pe cei care asistă la spectacolele sale să meargă la colindat la cei care le sunt dragi.

Cel mai recent turneu al lui Ştefan Hruşcă promovează noul său album - primul material discografic cu colinde lansat în ultimii şapte ani -, "La mijlocu' cerului".

"Ultimul album pe care l-am scos a fost în urmă cu cinci ani, împreună cu George Ţărnea, un album special de creaţie. Ca şi colinde sunt deja şapte ani de când nu am mai scos ceva proaspăt, nou. Este un album nou cu colinde vechi. Sunt colinde profunde, colinde frumoase", spune Ştefan Hruşcă.

Acesta a povestit pentru MEDIAFAX că a cules melodiile de pe albumul "La mijlocu' cerului" dintr-o zonă românească din Ucraina.

"Tot umblând la colindat şi la cules anii trecuţi şi în perioada în care lucram cu Ţărnea, mi-am făcut mulţi prieteni. La un moment dat, au început să sune ei. «Uite, am descoperit în zona aceea ceva». Am fost în Sălaj, de unde am luat patru colinde şi oamenii de acolo mi-au cântat 20 şi ceva de colinde... excepţionale, luminate. Am fost la cei de dincolo de Tisa. Mai fusesem în 1990. M-am întors după 22 de ani. Cu câţiva de atunci m-am întâlnit şi acum", povesteşte artistul.

"Am luat câteva colinde, am luat câteva cântece bisericeşti care vor constitui, zic eu, un album pentru perioada aceea de Paşte", a mai spus acesta, adăugând că oamenii din comunitatea de dincolo de Tisa vorbesc cu dialectul pe care românii îl regăsesc în Maramureş.

De altfel, Ştefan Hruşcă a spus că titlul noului său album vine de la un cântec care l-a impresionat prin povestea sa, care face referire la oameni despărţiti de distanţele dintre ţări diferite.

Despre colinde, Ştefan Hruşcă spune că "sunt cântările momentului". "În locurile în care se păstra tradiţia, oamenii se colindau unii pe alţii. Uşor-uşor, văd că se pierde obiceiul ăsta. Ar fi grozav să găsesc o ceată de tineri interesaţi şi să mergem aşa să colindăm. Prima dată am fost colindat aşa în '87. Vreo 30-40 de tineri au venit în port naţional, cu trenurile. Mi-ar plăcea să existe oameni interesaţi să mergem aşa la colindat. De altfel, îi invit pe oameni după spectacol să încerce să meargă la colindat, chiar dacă e la bloc, să îşi colinde vecinul. E un gest foarte firesc, normal, nu e ruşinos deloc să îţi colinzi familia, apropiaţii. Altfel se pierde şi nu mai ştim de unde venim", a adăugat el.

În Canada, unde s-a stabilit din 1991, Ştefan Hruşcă spune că explică aceste colinde româneşti povestindu-le străinilor tema acestor cântece sau tradiţiile legate de acestea.

Ştefan Hruşcă a mai cântat cu artiştii din Corul Madrigal în 1998. "Acum am simţit nevoia să am un invitat în concertul de la Bucureşti. Îmi pare enorm de rău că nu am putut să îi iau cu mine peste tot în ţară. În orice caz, ei au partea lor de recital, care o să fie strălucitoare", a adăugat Ştefan Hruşcă.

Concertul lui Ştefan Hruşcă de la Sala Palatului, alături de Corul Madrigal, va avea loc joi, de la ora 19.30.

Ştefan Hruşcă, născut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureş, este interpret de muzică folk, cunoscut publicului din România mai ales prin colindele sale. A debutat ca artist în anul 1981, cu Cenaclul Flacăra. Până în 1984, el a susţinut peste o mie de spectacole împreună cu cenaclul. În 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada.

Citește și: