Eliana Radulescu - Mediafax
58 vizualizări 15 ian 2014

Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, la Comisia pentru cultură a Senatului, că nu va putea să lucreze cu viitorul Consiliu de Administraţie dacă acesta va fi unul politizat.

"Dacă acest Consiliu va fi unul politizat, trimis spre alte criterii decât cele strict profesionale, nu o să putem lucra. Această regândire a statutului televiziunii publice pe care noi o facem acum nu se va putea aplica", a susţinut acesta.

Tănase a participat, miercuri, la "o discuţie de lucru" cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.

El a făcut, în acest sens, un apel la membrii comisiei ca la avizarea viitorilor membri ai CA să aibă în vedere acest lucru.

"O să alegeţi un Consiliu de Administraţie. După părerea mea, acesta este un test asupra intenţiei forţei gândirii dumneavoastră în legătură cu viitorul televiziunii. Vor trece pe aici şi puteţi să îi opriţi sau să daţi o orientare. Orintarea dumneavoastră o daţi şi vă spuneţi un punct de vedere, care e greu, pentru că plenul se ia, în principal, după părerile dumneavoastră, care sunt avizate. Este un test important pentru mine, care am fost aruncat în foc în această chestiune şi pentru echipa cu care sunt şi vrem să facem treabă", a spus Tănase.

Pe de altă parte, directorul general interimar al televiziunii publice a vorbit despre tentative ale unor persoane din mediul politic de a face diverse intervenţii. "Din mediul politic cam mulţi tovarăşi sună, se invită, facem discuţii, dar fără succes...(...) Vin alţii la noi să facă trafic de influenţă şi să ştiţi că le închidem uşa sau zâmbim şi trecem mai departe. Ne mănâncă timpul, dar se duc mai departe....", a comentat Stelian Tănase.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, Georgică Severin, a declarat, în timpul dezbaterilor că, în opinia sa, viitorul Consiliu de Administraţie al TVR va trebui să conţină membri noi.

"Cred că este extrem este important ca şi noi, cum vom discuta în partidele pe care le reprezentăm, să propunem ca în Consiliul de Administraţie să vină persoane noi. Nu mai trebuie să avem aceleaşi figuri care girează de 8, 9, 10 ani, sunt prezente în Consiliu. Am tăiat capetele la «n» directori generali şi CEO, dar, în Consiliul de Administraţie, cei care au votat fără să le pese s-au menţinut indiferent de ce s-a întâmplat", a arătat social-democratul.

Cristian Ţopescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu se numără printre cele 19 candidaturi validate în vederea participării la alegerea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunea publică.

Lista validată a candidaturilor este completată de Florian Anghel, Bocanaciu Dragoş-Ion, Raul Petrică Chesăuan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Răzvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre şi Carmen Kleibel.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie agenţiei MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA), în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014. La aceste alegeri pot candida însă doar angajaţii Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida şi persoane din afara televiziunii publice.

"Decizia (de a organiza alegerile interne, n.r.) a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 şi demiterea Consiliului de Administraţie", se spunea în comunicat.

Conform sursei citate, la alegeri "poate candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral Bucureşti sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director".

Din fostul Consiliu de Administraţie al SRTv a făcut parte ca membru titular şi Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus şi ales de salariaţii Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaţilor TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituţiei.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Citește și: