Gandul.info
Mădălina CHIŢU
758 vizualizări 23 mar 2011

Dietele draconice şi abuzul de exerciţii fizice ne pun sănătateaîn pericol, avertizează specialiştii în nutriţie. Potrivitexperţilor, recent s-a identificat, atât printre femei, cât şiprintre bărbaţi, o obsesie pentru un stil de viaţă sănătos, dus laextrem. Această boală este cunoscută sub denumirea de ortorexienervoasă, informează Daily Mail.

Specialiştii precizează că o femeie din 10 şi un bărbat din 20prezintă din acest motiv un risc crescut de a suferi demalnutriţie, afecţiune care netratată poate duce la deces.Nutriţioniştii au constatat că persoanele care au dezvoltat aceastăobsesie au tendinţa de a elimina din dieta zilnică grupe importantede nutrienţi, motivând că nu fac parte dintr-o dietă echilibrată.În plus, s-a constatat că tot mai multe persoane au tendinţa de aface abuz de exerciţii fizice, neştiind că organismul are nevoie şide odihnă.

Pentru a scăpa de kilogramele în exces, medicii au constatat căexistă o tendinţă de a urma aceleaşi diete dezechilibrate pe carele-au ţinut şi vedete precum Naomi Campbell şi Beyonce. Experţii înnutriţie avertizează că multe dintre regimurile de slăbit sau dedetoxifiere urmate de persoanele publice sunt monotone, axate pe osingură categorie de nutrienţi, fapt ce predispune la apariţiamalnutriţiei.

Grăsimile ajută la asimilarea vitaminelor

Adolescenţii şi persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuseortorexiei nervoase, afecţiune care seamănă cu anorexia sau cubulimia, subliniază nutriţioniştii. Diferenţa dintre acestea estecă obsesia pentru un stil sănătos nu apare neapărat din dorinţa dea slăbi. Nutriţioniştii au constatat că persoanele care adoptăacest stil de viaţă îşi aleg reguli alimentare nerealiste, fără săţină cont că îşi pun sănătatea în pericol.

Reprezentanţii Centrului Naţional pentru Afecţiuni Alimentaredin Marea Britanie susţin că numărul persoanelor afectate deortorexie nervoasă care au apelat la ajutor specializat a crescutîngrijorător în ultimul an.

O alimentaţie echilibrată ar trebui să conţină toate cele treitipuri mari de nutrienţi - glucide, proteine şi grăsimi, înurmătoarele proporţii: glucide - 55%, proteine - 15% şi grăsimi -30%. Grăsimile furnizează aşa-numiţii acizi graşi esenţiali (omega3 şi omega 6), pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar decare are nevoie pentru o întreagă serie de procese (imunitare -omega 6 şi cerebrale - omega 3). În plus, grăsimile ajută laasimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E şi K) din alimente.Fără grăsimi, aceste vitamine, absolut necesare pentru un organism,nu se asimilează în cantitate suficientă.

Citește și: