Silviu Bănilă
853 vizualizări 16 mar 2018

Faima internetului l-a lovit pe maghiarul Arato, în vârstă de 72 de ani, în 2010, scrie dailydot.com. Arato a lucrat ca tehnician de lumini în Budapesta şi obişnuia să îşi publice fotografiile selfie pe un site ungar de imagini. Aspectul lui de domn bătrân a atras atenţia unui fotograf, care i-a vândut fotografiile către site-ul de foto stock Dreamstime. A vrut Arato să devină model? Desigur. De ce nu? N-ar fi crezut că va ajunge însă un fel de meme online, un simbol al fotografiilor de duzină.

Arato a apărut în numeroase fotografii stock, în care ba juca şah, ba cocheta cu golful sau scria la un laptop. Sau făcea pe doctorul. Cea mai celebră imagine cu el este însă una în care are un zâmbet forţat, în timp ce se uită la obiectivul foto. Imaginea a fost botezată „Hide the Pain Harold”, în 2011, când forumiştii dezvoltatorului britanic de jocuri video Facepunch Studios au descoperit fotografiile pensionarului. Astfel, falsificarea imaginilor cu Arvato a devenit un adevărat „sport internaţional”.

„Harold” a devenit cunoscut, cum altfel, decât pe celebrul 4chan. În 2014, un utilizator 4chan a narat povestea lui Ascunde durerea, Harold, ilustrată cu zeci de fotografii stock din cariera sa de model. „Personajul Harold era iubit de toată lumea, cu excepţia propriei persoane”, relevă comentariul utilizatorului 4chan.

Andras Arato a devenit o vedetă, deşi nu şi-a dat seama la început. După ani şi ani, a descoperit propriile fotografii pe Google. „Iniţial, am fost surprins şi nu mi-a plăcut ideea că fotografiile mele au fost folosite pentru asemenea glume”, a spus Arato. „Uneori, aceste meme-uri sunt controversate şi dure, nu îmi place să-mi văd faţa acolo”.

A început însă să se obişnuiască rapid cu ideea şi s-a bucurat când tinerii din Budapesta i-au cerut să se fotografieze alături de ei. Bătrânul a găsit o pagină dedicată lui Hide the Pain Harold pe VK, reţeaua socială a Rusiei şi în martie 2016 a distribuit o poză cu el, alături de mesajul: „Sunt viu!”

Vestea s-a răspândit repede şi toată lumea a amuţit: „Harold” era de fapt un inginer maghiar pe nume Andras Arato. „Oamenii m-au recunoscut ca fiinţă umană şi nu m-au mai considerat o creaţie a Photoshop-ului”, a declarat Arato. „Meme-urile răutăcioase au dispărut. În mare parte, meme-urile cu mine sunt amuzante”.

Arato discută des cu fanii lui, petrecând trei-patru ore pe zi în mediul online. De asemenea, îşi actualizează conturile de Instagram, Facebook şi YouTube. Meme-urile nu l-au făcut mai bogat, dar este bucuros de prezenţa sa online.

„Nu sunt plătit când fotografiile mele sunt folosite la meme-uri”, a recunoscut bătrânul. „Totuşi, am o mulţime de fani!”

Recent, pensionarul a apărut în videoclipul trupei ungare Cloud 9+. El joacă rolul unui Harold mai întunecat, care este stresat de jobul său plictisitor şi decide să ia măsuri. „Harold nu-şi mai poate ascunde durerea”.

„În prezent, stau cu familia şi am grijă de soţia mea şi de o pisică”, a povestit Arato. „Viaţa mea este banală. Merg la înot, de două-trei ori pe săptămână. Ne plimbăm prin Budapesta sau vizităm alte locuri din Ungaria”.

„Una din cele mai mari realizări ale mele este faptul că în timpul mandatului meu de vicepreşedinte al Societăţii Ungare a Tehnicienilor de Lumini am fost invitat să ţin discursuri la multe universităţi şi conferinţe, am distribuit pasiunea mea generaţiilor viitoare”.

Arato ştie însă că va rămâne în conştiinţa online drept Harold şi s-a împăcat cu ideea.

foto: capturi dailydot.com

Citește și: