76 vizualizări 18 iun 2007

Un teatru destinat în exclusivitate studenţilor, Studioul Casandra a fost inaugurat în ianuarie 1957, cu spectacolul „Plicul“ de Liviu Rebreanu, în interpretarea studenţilor clasei prof. Ion Finteşteanu. Sala de pe str. Franceză nr. 9 a reprezentat de atunci scena de debut pentru cei mai mulţi actori şi regizori, dar şi gazda întâlnirilor absolvenţilor după 20 şi 40 de ani, a unor simpozioane şi sesiuni omagiale. „Studioul Casandra este un izvor al teatrului românesc. Nu există teatru în România care să nu aibă actori care au trecut pe aici“, a declarat pentru Mediafax Florin Zamfirescu, rectorul UNATC Bucureşti.


La 50 de ani de la înfiinţarea sa, Studioul Casandra a încheiat duminică ceea ce ar putea deveni ultima Gală a Absolvenţilor ţinută aici. Sala din centrul istoric al Bucureştiului, care ar trebui să intre într-un proces de consolidare şi renovare, este  revendicată în instanţă. Conducerea UNATC susţine că soluţia ca studioul să rămână al Universităţii şi să fie consolidat este declararea sa drept instituţie de importanţă naţională, pentru că astfel proprietarul, în cazul în care câştigă procesul cu primăria, va fi despăgubit în bani. "Acum trei ani, neexistând o cerere de retrocedare, am făcut tot ce se poate pentru a obţine un titlu de proprietate asupra studioului. Am primit o hârtie formală de la minister (al Educaţiei – n.r.)", a spus rectorul Florin Zamfirescu.

 "Între timp a apărut un proprietar. Procesul este pe rol, cu primăria. L-am contactat pe proprietar, care ne-a spus că, dacă va obţine spaţiul, îi vom plăti chirie. El nu are bani de consolidare. Iar noi nu putem face consolidarea unei clădiri dacă nu-i a noastră. Nu putem băga bani în casa altora", a adăugat Zamfirescu. El spune că Universitatea a primit în ultimii doi ani bani de la minister pentru consolidarea studioului, dar anul trecut a fost nevoită să direcţioneze banii înspre sediul central al UNATC, pentru că altfel ar fi trebuit să-i dea înapoi.

Ieri, o parte din absolvenţii din toate timpurile ai Universităţii au participat la Teatrul Naţional la sărbătorirea a 50 de ani de existenţă a Studioului Casandra. Cu această ocazie au semnat şi un apel adresat mai multor instituţii ale statului, prin care cer ca instituţia să devină una de importanţă naţională.  Cum procesul e încă pe rol, până când situaţia juridică a spaţiului se va lămuri şi consolidarea va fi făcută, Universitatea are mai multe variante de teatre în care să se desfăşoare examenele de licenţă ale absolvenţilor din următorii ani. Printre acestea se numără vechiul sediu al Teatrului Masca din Bucureştii Noi. Teatrul de Comedie şi Teatrul Excelsior (în cazul în care sediul acestuia va fi gata) s-au oferit să găzduiască şi ele spectacole. (R.B.)

Citește și: