Gandul.info
Oana Bujor
120 vizualizări 27 nov 2017

În cadrul unui studiu recent a fost descoperit faptul că iluminarea artificială a mediului extern a crecut cu 2,2 procente, anual din 2012 până în 2016. ''Cu anumite excepţii, creşterea luminozităţii s-a produs în mare parte în America, Africa şi Asia,'' informează raportul, în care au fost analizate luminile de pe timpul nopţii prin intermediul unui radiometru montat pe un satelit. ''Luminăm locuri în care nu exista lumină anterior, precum o pistă de biciclete dintr-un parc sau o autostradă,'' afirmă fizicianul şi autorul studiului Chris Kyba. 

Conform The Verge, specialiştii au înregistrat anumite declinuri în oraşele distruse de războaie precum Siria sau Yemen, în timp ce Italia, Olanda, Spania şi SUA sunt cele mai luminoase ţări de pe glob. Problemele de mediu au dus la tranziţia către utlizarea becurilor de tip LED, însă în prezent există riscul unei luminării excesive care ar putea duce la apariţia unei noi serii de probleme. Raportul notează că emisiile de lumină vor continua să crească ''erodând zonele rămase de pe Pământ care erau adaptate ciclului zi - noapte. Fenomenul este îngrijorător deoarece lumina artificială este un poluant al mediului''. 

Raportul citează studii anterioare în care este prezentă ameninţarea pe care poluarea cu lumină o produce asupra animalelor nocturne, plantelor şi microorganismelor. ''Lumina ne afectează ritmul circadian şi tiparele de odihnă, iar lipsa somnului îi face pe oameni mai susceptibili la anumite probleme de sănătate,'' a declarat Franz Holker, coautor al lucrări. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viitorul pare colorat: noile becuri inteligente te distrează dar te şi ajută să te relaxezi
 
Lumina albastră – duşmanul nostru nocturn
 
Lucrezi într-un birou fără ferestre? Află ce influenţă are acest fapt asupra sănătăţii
 
Într-o demonstraţie în premieră, cercetătorii au arătat că impulsurile de lumină pot activa neuronii. Descoperirea poate duce la tratarea multor boli mintale
 

Citește și: