Ionela SAMOILĂ
1309 vizualizări 26 feb 2012

Fie că îşi fac curăţenie în lista de prieteni, şterg comentariile nedorite sau restricţionează accesul la profilele lor, utilizatorii americani ai reţelelor sociale sunt tot mai precauţi în ceea ce priveşte datele pe care le pun la dispoziţia celorlalţi, reiese dintr-un studiu realizat de Pew Internet şi American Life Project, citat de Daily Mail. Potrivit acestuia, oamenii îşi modifică mai des setările de confidenţialitate de pe Facebook faţă de acum doi ani.

De exemplu, 44% dintre respondenţi spun că în anul 2011 au şters mai multe comentarii postate pe proflul lor, faţă de anii anteriori. Doar 36% dintre cei chestionaţi au făcut acelaşi lucru şi în 2009.

Rezultatele cercetării vin la doar o zi după ce administraţia Obama a solicitat măsuri mai riguroase de protecţie a datelor pentru persoanele care folosesc internetul şi dispozitive moderne de comunicare. Cifrele arată că utilizatorii nu doar că se tem pentru siguranţa lor în mediul online, ci încearcă şi să ia măsuri în această privinţă.

Dintre aceste măsuri, cea mai populară şi aflată în continuă creştere este cea a "curăţării" listei de prieteni. Aproape două treimi, adică 63% dintre utilizatorii reţelelor sociale spun că anul trecut şi-au şters o parte dintre prieteni, spre deosebire de 56% care au făcut lucrul acesta în anul 2009.

Un număr mai mare de americani faţă de acum doi ani înlătură etichetele cu numele lor de pe fotografii. Etichetarea este o practică obişnuită pe Facebook, unde utilizatorii pot adăuga numele prietenilor cu care apar într-o poză.

În total s-a înregistrat o creştere cu 7% a numărului de comentarii, prieteni şi poze neetichetate care au fost şterse în perioada 2009-2011.

Cu toate că oamenii sunt mai precauţi cu informaţia postată pe internet, activitatea pe reţele precum Facebook este în creştere. 63% dintre adulţi au cont pe un astfel de site. Asta înseamnă o creştere drastică faţă de doar 20%, cât reprezenta procentul adulţilor cu profil de Facebook în anul 2006, când astfel de reţele erau la început.

52% dintre cei chestionaţi spun că-şi verifică profilul cel puţin o dată, iar 31% fac asta de mai multe ori ori pe parcursul unei zile.

Totuşi, indiferent de motivele care se ascund în spatele restricţionării profilelor de Facebook, actunci când au fost întrebaţi dacă au regretat vreodată că au distribuit poze, comentarii sau videoclipuri, cei mai mulţi dintre respondenţi au răspuns negativ, în mod surprinzător. 89% dintre ei au declarat că nu au regretat niciodată activitatea întreprinsă pe site, în timp ce aproape 11% au răspuns afirmativ. Puţin sub 5% dintre ei au refuzat să răspundă la această întrebare.

Femeile sunt cele care îşi restricţionează cel mai des profilul de Facebook. 67% dintre acestea şi-au făcut profil privat, vizibil doar pentru prieteni. Doar 48% dintre bărbaţi şi-au luat aceiaşi măsură de precauţie.

În mod paradoxal persoanele cu cele mai multe studii au dificultăţi în a folosi setările de confidenţialitate. Persoanele foarte educate reprezintă acei 2% dintre utilizatori care au declarat că setările de restricţionare sunt dificil de administrat.

Rezultatele nu au scos la iveală nicio legătură semnificativă între vârsta utilizatorilor şi nivelul de vizibilitate al profilelor lor de Facebook. Atât tinerii cât şi cei mai în vârstă îşi ascund informaţiile de ochii necunoscuţilor. 62% dintre tineri şi 58% dintre adulţi şi-au făcut profilele vizibile doar pentru prieteni.

În schimb, tinerii sunt cei care şterg cel mai adesea comentariile nedorite. 56% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani au şters comentarii postate de alţii pe profilele lor, comparativ cu 40% în cazul celor cu vârste între 30 şi 49 de ani şi doar 34% la cei care au între 59 şi 64 de ani.

Bărbaţii regretă mai mult decât femeile atunci când postează ceva. 15% dintre ei spun că au distribuit pe Facebook ceva ce au regretat mai târziu, spre deosebire de doar 8% în cazul femeilor.

Şi pentru că înţelepciunea vine odată cu înaintarea în vârstă, tinerii regretă mai adesea decât bătrânii că au postat ceva anume pe Facebook. 15% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani spun că au regretat ceva ce au distribuit pe reţeaua de socializare, în timp ce doar 5% dintre utilizatorii maturi s-au confruntat cu această problemă.

Sondajul a fost realizat telefonic pe 2.277 de adulţi, în aprilie-mai 2011. Tinerii au fost chestionaţi împreună cu părinţii lor în cadrul altui sondaj telefonic.

Citește și: