Mădălina CHIŢU
2684 vizualizări 21 dec 2013

Fracturarea hidraulică duce la apariţia dezechilibrelor hormonale din cauza substanţelor chimice eliberate în mediul înconjurător, susţine un studiu recent. Cercetătorii americani spun că fracturarea hidraulică creşte riscul apariţiei cancerului, a infertilităţii, dar şi a altor probleme de sănătate, notează Huffigton Post.

Pentru a ajunge la această concluzie echipa de savanţi de la Universitatea din Missouri, coordonaţi de dr. Susan Nagel, au analizat calitatea apei de pe mai multe terenurile din SUA, acolo unde a s-a folosit fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor naturale, printre care se numără şi terenul din apropierea râului Colorado.

Specialiştii au analizat în laborator probe de apă provenite de la scurgerile de pe terenurile de foraj. Rezultatele au scos la iveală că substanţele chimice erau în cantităţi suficient de mari pentru a afecta nivelul de hormoni, cu precădere pe cel de estrogen.

"Mai mult de 700 de substanţe chimice sunt folosite în procesul de fracturare hidraulică şi multe dintre acestea perturbă funcţiile hormonilor. Odată cu creşterea numărului de exploatări prin fracurare hidraulică, populaţiile se pot confrunta cu riscuri mari de îmbolnăvire prin expunerea la substanţele chimice care afectează sistemul endocrin", susţine dr. Susan Nagel, coordonatorul şi cercetătorul care a publicat rezultatele studiului în revista de Endocrinology .

Fracturarea hidraulica foloseşte un amestec de apă şi produse chimice sub presiune pentru a elibera gazele naturale prin fracturarea rocilor.

Rezultatele cercetării mai arată că probele prelevate din râul Colorado, care colectează apă de la terenul de foraj, conţin mai multe substanţe chimice care pot afecta sistemul endocrin decât mostrele prelevate din alte râuri.

"Fracturarea hidraulică este scutită de reglementările federale privind protecţia calităţii apei, dar scurgerile provenite de la forajul gazelor naturale pot contamina la suprafaţă, solul şi apa potabilă. Acest lucru ar putea creşte riscul de îmbolnăvire în ceea ce priveşte reproducerea, metabolismul, funcţiile neurologice şi poate duce la apariţia mai multor boli, în special la copiii care sunt expuşi la substanţele toxice eliberate în mediu în urma fracturării hidraulice”, a spus Nagel.

Citește și: