Laura HOLBAN
1962 vizualizări 18 ian 2012

Relaţia unui bebeluş cu mama sa în primele 18 luni de viaţă este esenţială pentru comportamentul acestuia în viitoarele relaţii romantice, demonstrează un studiu realizat în America. Potrivit oamenilor de ştiinţă, abilitatea de a avea încredere, de a iubi şi de a rezolva divergenţe se câştigă din primele luni de viaţă, notează Daily Mail.

Potrivit acestui studiu, un copil faţă de care mama a manifestat un comportament dur va deveni un adult defensiv în situaţiile conflictuale, în timp ce unul crescut de o mamă iubitoare va putea să îşi rezolve problemele prin dialog.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Minnesota a analizat comportamentele a 75 de copii vizavi de persoanele care au făcut parte din viaţa lor de la naştere până la vârsta de 30 de ani. Oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe abilitatea acestora de a rezolva conflicte cu colegi, prieteni şi parteneri de viaţă.

"Relaţia cu mama este prima pe care o dezvoltă un bebeluş cu o altă persoană şi va servi drept model pentru ce se va întâmpla mai departe în viaţa sa. Când copiii sunt mici şi creierele lor sunt în dezvoltare, absorb o grămadă de informaţii foarte repede", a explicat profesorul Jeffry Simpson de la Universitatea din Minnesota. Astfel, copiii care au o relaţie strânsă cu mama lor au mai multe şanse să devină adulţi stabili din punct de vedere emoţional şi să întreţină relaţii amoroase de durată. "Experienţele interpersonale cu propria mamă în primele 12-18 luni pot influenţa viitoarele comportamente în relaţiile intime de peste 20 de ani mai târziu. Oamenii îşi adaptează felul de a fi după experienţele trecute ca să răspundă la diferite situaţii curente. Aşadar, întâmplările din copilărie îţi vor influenţa caracterul de adult", a mai adăugat Simpson.

Cercetătorii spun totuşi că, odată cu o nouă relaţie, vechile obiceiuri se pot schimba . "Dacă îţi poţi da seama care îţi sunt defectele, le conştientizezi şi apoi găseşti un partener de încredere, îţi poţi revizui comportamentul. Vechiile obiceiuri pot fi depăşite. Un copil trădat poate deveni loial. Un copil ignorat poate învăţa să iubească".

Citește și: