Mădălina CHIŢU
3737 vizualizări 25 mai 2012

Din 1950 şi până în prezent talia unei femei s-a mărit cu 15 centimetri. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă britanici. Potrivit experţilor, una dintre explicaţiile acestui fenomen constă în faptul că femeile din ziua de azi nu mai fac la fel de multă treabă în propriile gospodării, aşa cum se întâmpla în urmă cu 60 de ani, informează Daily Mail.

Cercetarea relatată de cotidianul britanic arată că în anul 1960 femeile ardeau până la 1.000 de calorii în fiecare zi trebăluid. În prezent , activităţile casnice sunt înlocuite cu un stil de viaţă sedentar, ţinând cont de faptul că marea majoritatea a femeilor nu mai sunt casnice, ci au o slujbă care le ocupă cea mai mare parte a zilei, timp pe care şi-l petrec stând pe scaun.

Datele studiului arată că în anul 1960 talia unei femei măsura în jur de 71 de centimetri, în timp ce în zilele noastre talia măsoară în jur de 86 de centimetri, mai arată Daily Mail.

Pentru a se ajunge la această concluzie, specialiştii britanici au chestionar un grup de 8.000 de persoane, femei şi bărbaţi, cu privire la obiceiurile cotidiene, la stilul de viaţă pe care îl au şi la regim. În plus, voluntarii au fost măsuraţi pentru a vedea care este talia medie a unei persoane în secolul XXI. Rezultatele obţinute au fost comparate cu date din 1950. Astfel, s-a constatat că femeile din mileniul III au un stil de viaţă sedentar, mănâncă în jur de 2. 178 de kilocalorii pe zi, în timp ce acum 60 de ani femeile mâncau 1.818 de kilocalorii şi aveau un stil de viaţă mult mai activ, se mai arată în cotidianul britanic.

Specialiştii sunt de părere că „invazia” electrocasnicelor, care uşurează munca din gospodărie, are drept rezultat luarea în greutate a femeilor. „În 1950 maşina de spălat rufe nici nu exista, ceea ce însemna  că femeile erau nevoite să spele manual. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aspiratorului, a cuptorului cu microunde şi a maşinii de spălat vase. În acea perioadă femeile depuneau mult efort pentru a menţine o casă”, a ţinut să precizeze dr. Ros Altmann, coordonatorul cercetării. 

Citește și: