Mădălina CHIŢU
966 vizualizări 15 apr 2012

Ai încercat diete peste diete, ai renunţat la alimentele de tip fast food şi cu toate acestea tot iei în greutate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Uppsala din Suedia susţin că au descoperit care ar putea fi cauza pentru care ne îngrăşăm deşi avem un stil de viaţă sănătos.

Potrivit experţilor, cosmetice sunt responsabile de luarea în greutate inexplicabilă, aceştia precizând că aceste produse conţin o substanţă responsabilă cu îngrăşatul.

În urma cercetării realizate, savanţii au constatat că persoanele care se expun esterilor acidului ftalic, cunoscuţi şi sub numele de ftalaţi, prezintă un risc crescut de a se îngrăşa. Această substanţă chimică este des întâlnită în produsele de îngrijire corporală, în cosmetice, dar şi în produsele care oferă un bronz artificial, informează Daily Mail.

Ftalaţii nu sunt folosiţi doar în industria cosmetică, ci şi la producerea sticlelor de plastic, de peste jumătate de secol, avertizează cercetătorii suedezi. Potrivit datelor citate de cotidianul britanic Daily Mail, un miliard de tone de ftalaţi sunt folosiţi anual atât la producerea cosmeticilor, a produselor de curăţat, dar şi a sticlelor.

Pe parcursul studiului s-a constatat că aceste substanţe chimice au un impact negativ asupra sănătăţii organismului uman, deoarece ele sunt responsabile cu acumularea grăsimii în jurul burţii şi perturbă echilibrul hormonal şi al insulinei din organism, motiv pentru care ar putea duce la apariţia diabetului de tip II.

„Atunci când aplicăm direct pe piele produsele cosmetice care conţin această substanţă, riscăm ca ftalaţii să pătrundă prin piele şi să ajungă în cele din urmă în organism. În cele din urmă aceste chimicale ajung direct în sângele nostru”, a precizat Monica Lind, autorul principal al cercetării.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialiştii au analizat datele a 1.000 de persoane, dintre care 119 erau bolnavi de diabet, iar 88 s-au confruntat cu această boală. Savanţii au analizat toţi factorii care ar putea fi responsabili de luarea în greutate, printre care se numără dieta echilibratăa, sedentarismul, fumatul, obezitatea, dar şi nivelul colesterolului. Analizele de sânge făcute în laborator au arătat, însă, că participanţii studiului care aveau un nivel ridicat de ftalaţi în sânge sufereau de diabet sau prezentau un risc crescut de a se confrunta cu această boală.

Pentru a preveni luarea în greutate şi pentru a ţine la distanţă diabetul, specialiştii ne recomandă să evităm produsele cosmetice care conţin aceste substanţe chimice. 

Citește și: